Ulricehamn

Hon startar eget under utbildningen

Borås Artikeln publicerades
Nastasja Thor utbildar sig till webbredaktör på Högskolan i Borås. Parallellt med utbildningen har hon startat egen firma. 4 bilder
Foto:Anna Claesson
Nastasja Thor utbildar sig till webbredaktör på Högskolan i Borås. Parallellt med utbildningen har hon startat egen firma.

Hon är uppvuxen i Ulricehamn och läser till webbredaktör på Högskolan i Borås. Parallellt med utbildningen har hon just startat en egen firma.

– Jag fick en förfrågan för ett företag och även om jag inte var mentalt förberedd kändes det viktigt, säger Nastasja Thor och berättar att utbildningen hon går inte innehåller praktik.

– Då kände jag att nu kör vi. Det känns väldigt, väldigt spännande, säger hon.

Redan förra året väcktes tankar om att skaffa f-skattsedel för att kunna utveckla intresset för foto. Hon hade fotograferat en del bröllop och barnporträtt och såg en chans att tjäna pengar på det. Hon tog kontakt med drivhuset i Borås och fick en hel del tips och hjälp med att hitta riktningen.

– Det var väldigt värdefullt. Det fanns inga dumma frågor och jag fick hjälp att strukturera upp mina tankar och vad jag skulle satsa på.

Planerna hamnade på is tills ett företag hörde av sig och ville ha hjälp. Uppdraget ligger inom ramen för hennes utbildning till webbredaktör, men förutsättningen för att kunna hoppa på var att hon skulle kunna fakturera sina timmar. Då gick det fort. Och de senaste veckorna har hon ägnat mycket tid åt att läsa på.

– Nu känns det hanterbart när jag läst in mig. Jag vill inte ta mig vatten över huvudet och stå där med en massa restskatt, säger hon. Och det är tydligt att Nastasja Thor är en person som gör saker ordentligt och genomarbetat.

– Det känns som det konstigaste, att titulera mig som egen företagare. Jag har alltid varit anställd och inte tänkt på det så, säger hon och berättar att få i hennes omgivning är företagare. Förutom kusinen Krista som driver mitt i sjön i Ulricehamn och som också har varit ett bollplank i processen i att våga ta steget.

– Jag känner mig trygg med henne. Hon var pedagogisk och förklarade allt och då skickade vi in papprena.

Redan efter ett par dagar ringde bolagsverket.

– Då stod jag på Åhléns och svettades. Det kändes som ett korsförhör, säger hon och skrattar.

Under våren väntar alltså arbete med det än så länge lite hemliga projektet, varvat med studier. Ambitionen är att även kunna ta in fotot i firman så småningom. Än så länge är firmaformen fa-skatt.

– Jag vill satsa på det, men inte heller utesluta en anställning ifall det dyker upp efter utbildningen. Nu kan jag vara både anställd och arbeta i projekt.

Det svåraste tycker hon har varit att värdera sitt arbete. Och hon skulle önska att utbildningar där möjligheterna till frilansjobb är stora innehöll kurser i att driva eget.

– Jag är rädd att jag måste kunna allt innan jag börjar. Men jag skulle vilja uppmana folk och mig själv att göra saker man inte gjort förut.

Fakta

Nastasja Thor

Ålder: 26 i maj

Bor: I Borås, uppvuxen i Ulricehamn

Familj: Sambon Daniel

Gör: Läser webbredaktörprogrammet vid Högskolan i Borås.

Intressen: Foto, mat, resa

Lagar helst: Alla typer av mexikanskt.

Oanad talang: Kan spela dragspel.

Visa mer...