Ulricehamn

25-åring misstänkt för brott – kan bli målsägande i samma ärende

Gullered Artikeln publicerades
Dödsolyckan på väg 40 är den tredje som skett i kommunen i år. Arkivbild.
Foto: David Skarland/DAVID-S FOTO
Dödsolyckan på väg 40 är den tredje som skett i kommunen i år. Arkivbild.

Olyckan som skedde vid Gullered på väg 40 där en ung kvinna avled utreds fortfarande av polisen. Nu misstänks en person för vårdslöshet i trafik – men hon kan samtidigt bli målsägande i samband med olyckan.

– Det är ett väldigt ovanligt läge, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare.

Det var den 8 juli som den svåra trebilskrocken skedde på väg 40 i höjd med Gullered i riktning mot Ulricehamn. Först försökte en kvinnlig förare i 25-årsåldern köra om en annan bil. Omkörningen misslyckades och bilarna blev stillastående. I nästa skeende körde en tredje bil in i de två andra bakifrån.

– Det var två smällar inom loppet av några sekunder. Det gick oerhört snabbt, säger Andreas Gabrielsson, förundersökningsledare vid trafikenheten i Göteborg.

En ung kvinna som färdades som passagerare i den tredje bilen skadades så allvarligt att hon senare avled.

UT har tidigare skrivit att polisens undersökning av de inblandade fordonen inte visade att det fanns några tekniska fel på bilarna.

Nu har föraren som orsakade den första kollisionen delgivits misstanke om vårdslöshet i trafik.

– Hon var oaktsam och överskattade hur mycket avstånd som fanns kvar och gjorde omkörningen fast det fanns skyltar som visade att de två filerna skulle övergå i en fil. Föraren av bilen som blev omkörd står utan skuld i det här, säger Andreas Gabrielsson.

Samtidigt kan det bli så att den 25-åriga kvinnan utifrån samma händelse blir målsägande. Detta eftersom föraren av den tredje bilen körde in i de två bilarna som nyss krockat.

– Det är ett väldigt ovanligt läge för vi har vanligtvis inte flera misstänkta på det här sättet.

Fakta

Olycka vid Gullered

• I bil nummer ett färdas tre personer från Medelpad. De låg i högerfilen och blev i första skedet omkörda av bil nummer två vilket orsakade en sidokollision.

• I den andra bilen fanns två personer från Göteborgsområdet. Förare är en kvinna i 25-årsåldern som gjorde en misslyckad omkörning vilket orsakade den första olyckan. I nuläget misstänks hon för vårdslöshet i trafik.

• I den tredje bilen fanns två kvinnor i 20-årsåldern från Västra Sverige. Föraren är från Essunga kommun. Passageraren som satt i framsätet avled senare av sina skador. Hon var hemmahörande i Tjörns kommun.

Visa mer...

Då en person tragiskt omkom i samband med olyckan så ska polisen även utreda om någon av förarna kan misstänkas för vållande till annans död.

– Vem som står ansvarig är något vi fortfarande utreder. Den 25-åriga föraren kan mena att hon bara är ansvarig för den första kollisionen. Medan den tjugoåriga föraren av den tredje bilen kan hävda att dödsolyckan aldrig skulle ha skett om inte de första två bilarna kolliderat.

Förhoppningen är att polisens utredning ska vara klar före jul. Polisen avvaktar även att den slutgiltiga obduktionsrapporten kommer in. Först efter det kopplas en åklagare in i fallet berättar Andreas Gabrielsson.

– Ärendet är komplicerat och vi håller fortfarande på och lägger pussel för att rekonstruera händelseförloppet.