Ulricehamn

Dyra lägenheter stoppar nyproduktion

Ulricehamn Artikeln publicerades

Det finns en efterfrågan på hyreslägenheter - men folk har inte råd med nya marknadshyrorna.

När nu marknaden styr fullt ut, minskar chanserna till nyproduktion av lägenheter i Ulricehamn.

Det beskedet ger det allmännyttiga bostadsbolaget Stubo.

Kön för en lägenhet hos Stubo är fortsatt lång. Men exakt hur lång är det ingen som riktigt vet.

– Vissa köar till flera olika objekt. Andra är inte längre aktuella även om de på pappret fortfarande köar, säger Stubos vd Rolf Granlöf.

Att det är efterfrågan på lägenheter står står klart. Rolf Granlöf uppskattar den till minst 200. Värst är situationen för de äldre. I den gruppen är det många som söker lägenhet.

Det är heller ingen ny situation. Men någon nyproduktion av hyreslägenheter är inte aktuell. Orsaken är att nya lägenheter blir för dyra för att de som söker ska har råd att bo i dem.

– Vi hade gärna velat bygga. Men det blir dyrt, även med det budgetalternativ som vi tittat på. För en trea blir månadshyran 8000 kronor. För en tvåa blir hyra cirka 6500 kronor.

Skälet till kostnadsnivån är främst att de statliga bostadssubventionerna tagits bort. I ett slag blev nyproduktion av flerfamiljshus dyrare.

Att bygga ett åttavåningshus med tvåor och treor i korsningen Tegelbruksgatan- Boråsvägen är en tänkbar satsning som Stubo tittar på. Men intresset för att flytta in i sådana lägenheter är minst sagt svalt.

– För att dra igång krävs 50-60 intresserade. Men i dagsläget har vi möjligen ett 20-tal. Det är för lite, säger Rolf Granlöf.

Hen efterlyser samtidigt att kommunen ändrar detaljplanen för området. I dag är det planlagt för industri.

Borde inte ni som vill ha en detaljplaneändring stöta på kommunen om detta?

– Det är fel tågordning. Först gör kommunen en detaljplan för att markera att man anser området lämpat för bostäder. Därefter kan vi sätta igång med projektering, så fort möjlighet ges.

Styrelsen för Stubo anser också att kommunen borde agera genom att ändra detaljplanen för området.

– Det är vår uppfattning, säger styrelsens ordförande Lars-Erik Josefsson.

Han tycker samtidigt att det är ett dilemma att Stubo inte i nuläget kommer att bygga nya lägenheter trots att behovet finns.

– I vår roll som kommunalt bostadsbolag har vi en viktig uppgift då det gäller att bidra till kommunens uppsatta mål om att öka till 25 000 invånare. Samtidigt måste vi rätta oss efter verkligheten.

– Nu är det marknaden som styr och då blir det så här. Det vore orimligt att vi subventionerade. Då blir det andra hyresgäster som får betala.

Detta samtidigt som byggandet av bostadsrätter i tätorten pågår för fullt.

Att bygga bostadsrätter är dock inget som Stubo kommer att ägna sig åt.

– Vi ser heller ingen önskan från våra hyresgäster om att få ombilda hyresrätterna till bostadsrätter, säger Lars-Erik Josefsson.