Ulricehamn

Drygt trettio har sökt vård efter smällandet på skolan

ulricehamn Artikeln publicerades
Poliserna Stefan Andersson och Sven Gardell fanns på Stenbocksskolan i går för att bidra till en trygg stämning.
Foto:Pernilla Rudenwall
Poliserna Stefan Andersson och Sven Gardell fanns på Stenbocksskolan i går för att bidra till en trygg stämning.

Drygt 30 personer sökte vård efter att smällare detonerat i Stenbocksskolan i tisdags.

I går cirkulerade uniformerad polis på skolan och personal iklädd reflexvästar syntes i korridorerna. Stämningen var lugn.

I pelarhallen på Stenbock sitter ett gäng killar och en anställd i reflexväst.

Det två poliserna Sven Gardell och Stefan Andersson tar plats vid killarna när UT:s fotgraf vill ta bilder.

Poliserna har funnits på plats på skolan sedan klockan 8.00 och förutom att rör sig runt om i skolbyggnaden har de varit med och blivit presenterade vid det aulamöte som skolledningen genomfört årskursvis under förmiddagen.

– Det är en lugn och avslappnad stämning i skolan. Jag hade förväntat mig att det skulle vara mer uppskruvat, säger Stefan Andersson.

Några elever har kommit fram till Stefan Andersson under de knappa tre timmar som han varit i skolan och frågat hur de ska agera om de ser något misstänkt.

Då polisen upplevde en avspänd stämning på Stenbock i går var situationen den totala motsatsen i tisdags.

Vid tiotiden på tisdagsförmiddagen hördes en kraftig smäll inifrån skolan. En smällare detonerade i pelarhallen.

Tisdagen skulle var en så kallad spexdag där en del nior klär ut sig och busar, buset eskalerade till lagbrott. Efter att den första smällaren detonerat kände personalen att de tappat kontroll över situationen och valde att utrymma skolan. Polis larmades till platsen.

När polisen var på skolan smällde det ytterligare en gång.

– Då skrek polisen att alla skulle ut. Poliserna såg jättearga ut, säger en elev.

Flera elever sågs gråta. Många elever uttryckte efteråt att händelsen var mycket otäck. Eleverna beskriver en av smällarna som att en liten pryl hamnade på golvet. Sedan började den ryka och till slut small det rejält.

Drygt 30 personer har sökt vård på vårdcentralerna i Ulricehamn för att de har haft ont i öronen och kan ha skadats av de höga smällarna.

Händelsen med smällarna utreds dels som misshandel dels som våld mot tjänsteman. Rubriceringen våld mot tjänsteman beror på att poliser fanns i närheten när smällare nummer två detonerade.

Efter ungefär två timmar släpptes elever och personal in i skolan igen. De elever som ville fick gå hem men de var tvungna att meddela sin klassföreståndare och sjukanmäla sig.

Under eftermiddagen höll skolledningen ett krismöte i aulan för personalen.

Polisen stannade kvar på Stenbock under förmiddagen och en polis blev vittne till en misshandel. Misshandeln inträffade en stund efter att de två smällarna hade detonerat.

En polisman såg hur en kille började slåss med andra personer på skolgården. Polisen ingrep och satte handfängsel på honom. Killen misstänks för misshandel, han är inte elev på skolan.

Ytterligare två pojkar togs under tisdagen med av polisen från skolan för provtagning misstänkta för att vara narkotikapåverkade. Det är oklart om pojkarna är elever på Stenbock.

– De två personerna visade tydliga tecken på att vara drogpåverkade, säger polisens presstalesperson i Göteborg.

Alla ingångar till skolan utom huvudentrén stängdes under resten av tisdagen för att öka tryggheten på Stenbock.

När UT pratade med Matthias Nordgren, tillförordnade rektor, i går räknade han med en viss polisnärvaro även under torsdagen på Stenbock.