Ulricehamn

Skyddstillsyn för drograttfyllor och narkotikabrott

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

En man döms för två drograttfyllor och fem narkotikabrott. Påföljden blir skyddstillsyn.

Mannen stoppades av polisen den 12 maj förra året när han körde moped i centrala Ulricehamn.

Polisen fattade då misstankar och började undersöka mannen. Prover visade att han var påverkad av cannabis. Man hittade också cannabis på två olika ställen, ett antal narkotikaklassade tabletter samt en burk tårgasspray.

Mannen åtalades också bland annat för att vid ett annat tillfälle ha kört bil påverkad av cannabis.

Åklagaren anklagade även mannen för att ha innehaft narkotika med syfte att sälja den.

Mannen har erkänt vissa saker av det han åtalas för. Däremot är inte tabletterna hans, sa han. Dessutom är narkotikan för eget bruk och inte för försäljning.

Tingsrätten konstaterar nu att det inte är bevisat att tabletterna är mannens. Det kan vara som mannen hävdat, att han hade hämtat ut dem åt en bekant. Dessutom anser rätten att det inte är bevisat att mannen tänkt sälja narkotika. Vågen som polisen beslagtog kan ha använts för att kontrollväga narkotikan.

Men sammantaget döms mannen för grov olovlig körning, två fall av rattfylleri, fem tillfällen av ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott.

Påföljden blir skyddstillsyn. Straffvärdet är enligt tingsrätten två månaders fängelse. Men rätten tycker att skyddstillsyn är en bättre påföljd, detta bland annat mot bakgrund av vad mannen berättat om hur han tagit tag i sitt liv.