Ulricehamn

De arrangerar digital detox i Tvärred

Tvärred Artikeln publicerades
Hampus Törnskog och William Baroumas, Digitox, arrangerar läger i Tvärred mot mobilberoende.
Foto:Privat
Hampus Törnskog och William Baroumas, Digitox, arrangerar läger i Tvärred mot mobilberoende.

En helg i slutet av september kommer människor från olika delar av landet att samlas på Majblommegården i Tvärred. För att lämna ifrån sig sina telefoner, koppla ned helt och fundera på hur beroende de egentligen är av sina mobiler.

– Vi har åkt Sverige runt och det här var det ställe som passade bäst, säger Hampus Törnskog, en av de två arrangörerna.

Han och William Baroumas sökte en lugn och naturskön plats för sitt nedkopplingsläger, där ett gäng på högst ett dussin personer kommer att leva helt utan sina mobiltelefoner under två dagar.

– Dessutom delar ägarna vår filosofi vilket gör att det känns extra kul att vara här, säger Hampus Törnskog.

Området mellan Ulricehamn och Borås är entreprenörstätt, vilket också bidrar till valet av plats.

– Företagare är ofta uppkopplade och känner av stress och den gruppen finns här, säger William Baroumas.

De båda lägerledarna har erfarenheter av att ha varit uppkopplade på ett sätt så att det gått ut över hälsa och relationer.

– Det är så vi kom på det. Vi har jobb där vi är uppkopplade hela tiden, säger William Baroumas.

– Jag har vuxit upp i norra Värmland om somrarna utan täckning. Så jag har haft den tillflyktsorten och sett vad den gett mig. Den möjligheten vill vi dela med oss av på retreaten, förklarar Hampus Törnskog.

Nedkopplingen går till så att deltagarna lämnar ifrån sig telefoner och annan utrustning som går att koppla upp sig på. Sedan äter de nyttigt, yogar och utnyttjar den omgivande naturen och sjön genom olika fysiska aktiviteter. De båda ledarna kommer dock alltid att kunna nås utifrån i akuta fall.

– Mobilen borde vara ett verktyg för att göra saker snabbt och frigöra tid och minska stress. Istället lägger vi ännu mer tid på den, säger William Baroumas.

Det pratas mycket om hur viktigt det är att vara i nuet och lägga ifrån sig telefonerna, men desto mindre om varför det är så svårt. Därför kommer en legitimerad psykolog att närvara på lägret och hålla en workshop om beroendebeteende.

– Det första man gör på morgonen är att kolla mobilen, det sista är att kolla mobilen. Istället för att prata med sin partner, säger William Baroumas.

Och kanske har du sett ett gäng vänner som umgås på ett fik med näsan i var sin mobil? De här beteendena menar arrangörerna påverkar vår sociala närvaro på ett negativt sätt.

– Vi tror att två dagar kan ge deltagaren en inblick i beteenden och hur beroende av min telefon jag är. Och kanske kan de lära känns sig själva lite och börja ifrågasätta sina vanor, säger Hampus Törnskog.