Ulricehamn

Centerns Roland Karlsson: Utred flytta simhallen från Ulricehamn till Tvärred

Tvärred Artikeln publicerades
Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, Roland Karlsson, är som företrädare för Centerpartiet  särskilt mån om landsbygden – och onekligen sticker han nu ut hakan genom att öppna för att Ulricehamns simhall skulle kunna utlokaliseras från staden – till exempel hit, till en tomt invid skolan i Tvärred.
Foto: Sune Broman
Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, Roland Karlsson, är som företrädare för Centerpartiet särskilt mån om landsbygden – och onekligen sticker han nu ut hakan genom att öppna för att Ulricehamns simhall skulle kunna utlokaliseras från staden – till exempel hit, till en tomt invid skolan i Tvärred.

Att Centerpartiet ser sig som landsbygdens försvarare i politiken överraskar knappast någon. Nu sticker partiet ut hakan rejält och väcker tanken att utlokalisera simhallen i Ulricehamn ut ur staden – till exempel till en ledig tomt intill skolan i Tvärred.

– Ja, om man menar allvar med att även låta landsbygden leva måste frågan kunna prövas, säger kommunalrådet Roland Karlsson till UT.

Utspelet kommer ett drygt år efter att kommunstyrelsen beslutade anslå två miljoner kronor till en förstudie för att utreda hur illa det egentligen var ställt med simhallen spå Tre Rosors väg. Tidigare i vinter kom kallduschen: inte ens de 97 miljons kronor som öronmärkts i investeringsplanen för 2019-2020 bedömdes på långa vägar räcka.

– När vi ändå måste titta på renoveringskostnaden igen är det rimligt att ta med alternativet att bygga nytt, sa kommunchefen Håkan Sandahl i UT 22 januari.

Simhallen i Ulricehamn är i akut behov av en omfattande renovering och kommunen utreder nu även alternativet att bygga helt nytt.
Foto: Louise Olsson
Simhallen i Ulricehamn är i akut behov av en omfattande renovering och kommunen utreder nu även alternativet att bygga helt nytt.

Den politiskt heta potatisen har därmed hamnat i Roland Karlssons knä. Som centerpartistisk ordförande i kommunstyrelsen måste han och hans partigrupp forma en idé till ett vägval. Ett beslut om simhallens framtid dröjer ett bra tag, men Roland Karlsson uppmanar nu både partier och medborgare att ”tänka högt” om vad som egentligen är bäst: renovera/bygga nytt på befintlig plats – eller tänka utanför boxen?

Som grund för det senare hänvisar Karlsson till det kommunalpolitiska handlingsprogram som Centern, tillsammans med Nya Ulricehamn, presenterade 4 mars.

– För alla som läst vårt förslag och som känner Centerpartiet är det ingen nyhet att vi vill att även byarna utanför centralorten ska utvecklas väl, säger Roland Karlsson.

I förslaget poängteras särskilt att ”vi behöver jobba mer för att hela kommunen integreras i den framtida utvecklingen”. I ett resonemang om farorna med ett ”vi och dom” poängteras att ”vi måste (…) skapa förutsättningar för att hela kommunen skall få ta del av en positiv utveckling”.

Bland de konkreta punkter som listas finns ”skapa servicepunkter och sociala mötesplatser med föreningslivet runt om i kommunen” liksom ”säkerställa att det finns lek- och rekreationsmöjligheter för barn och ungdomar i hela kommunen”.

I det sammanhanget menar alltså Roland Karlsson att det känns helt naturligt att tänka att även en så stor investering som kommunens simhall ska kunna placeras en bit från centrala Ulricehamn.

Som tvärredsbo själv kan Roland Karlsson trakten väl och på en idéskiss över området intill skolan visar han var simhallen skulle kunna placeras: ”Se förslaget som ett sätt för att väcka debatten”, säger han.
Foto: Sune Broman
Som tvärredsbo själv kan Roland Karlsson trakten väl och på en idéskiss över området intill skolan visar han var simhallen skulle kunna placeras: ”Se förslaget som ett sätt för att väcka debatten”, säger han.

Idén om att flytta simhallen bort från stan när kommunen ändå beslutat att utreda även en helt ny simhall innebär inte att Karlsson har låst sig vid just Tvärred, påpekar han.

– Se det som ett exempel, som ett av flera alternativ, för att få igång diskussionen, säger Karlsson till UT.

När UT träffade Karlsson intill skolan i Tvärred, där han menar att det finns en passande markyta, har han med sig en idéskiss på placeringen.

Men skulle det inte bli väldigt omständligt för de flesta i kommunen att ta sig till Tvärred?

– Det är inte mer än 14 kilometer från busstationen i Ulricehamn till Tvärreds skola där det alltså finns lämpliga ytor. Det tar en kvart med bilen och 26 minuter med bussen för den som åker från stan. Jag säger inte att det är problemfritt med att flytta simhallen till exempelvis Tvärred, men att det tar tid att transportera sig till skolor och service vet alla som bor på landet mer än väl, säger Roland Karlsson.

Enligt den idéskiss som Centerpartiet och Roland Karlsson lanserar i dag skulle området inom den streckade linjen, alldeles nordväst skolan i Tvärred, vara en möjlig ny lokalisering för Ulricehamns kommuns simhall.
Foto: Idéskiss
Enligt den idéskiss som Centerpartiet och Roland Karlsson lanserar i dag skulle området inom den streckade linjen, alldeles nordväst skolan i Tvärred, vara en möjlig ny lokalisering för Ulricehamns kommuns simhall.

Du bor ju själv i Tvärred. Har det påverkat idén?

– Återigen: Se detta som ett exempel, som en möjlighet bland flera. Jag inser naturligtvis att någon tänker att vi säger detta bara för att jag skulle få nära till ett dopp, men jag får väl ta den risken. Jag är ingen storbadare direkt.

Karlsson menar att det även finns skäl att lyfta blicken.

– Restiden hit från Borås skulle bara vara en halvtimme, från Dannike tio minuter, från Dalsjöfors tjugo. På motsvarande sätt bör man se avstånd även från andra mindre orter i kommunen som skulle kunna vara aktuella.

Ett exempel att studera, menar Karlsson, är hur Ale kommun gjorde. När kommunen 2017 stod inför att reparera simhallen i Skepplanda 16 kilometer nordost centralorten Nödinge för ett antal miljoner gick debatten het: skulle man inte passa på att flytta den de 16 kilometrarna till Nödinge där dubbelt så många bor?

– Det är viktigt att Ales mindre orter också har ett antal attraktioner, simhallen är en sådan och näridrottsplatsen som färdigställdes förra året är mycket uppskattad, sa Vänsterpartiets Marie Olsson då hon i Alekuriren kommenterade beslutet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.