Ulricehamn

Banken nobbar mynt från kollekt

Ulricehamn Artikeln publicerades
Mynt i kollekten är fortfarande okej. Men banken som pastoratet anlitar tar sedan den 1 september inte längre emot mynt. 2 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Mynt i kollekten är fortfarande okej. Men banken som pastoratet anlitar tar sedan den 1 september inte längre emot mynt.

Från 1 september kan Svenska kyrkan i Ulricehamns pastorat inte längre lämna in mynt från kollekten till banken.

Nu i september meddelade SE-banken i Ulricehamn att man inte längre kan ta emot mynt från Ulricehamns pastorat.

Hur den nya situationen ska hanteras har man ännu inte tagit ställning till, säger Agneta Johansson, administrativ chef i Ulricehamns pastorat.

– Först vill vi ha en bild av flödet. Alltså hur mycket mynt som kommer in via kollekten, säger hon.

Även om banken inte längre tar emot mynt, så kommer det inte att resultera i att också kyrkan tackar nej till mynt i kollekten. Visserligen har en sådan ”tyst kollekt” (utan skramlet av mynt) diskuterats.

– Men vi har kommit fram till att det inte är något alternativ. Att lägga mynt i kollekthåven är en möjlighet som vi vill fortsätta med, säger Agneta Johansson.

En alternativ lösning är att köpa till tjänsten från det företag som i dag hämtar sedlar. Frågan är om det är värt pengarna.

– Vi har egentligen inget val, då vi kommer att fortsätta att ta emot mynt i kollekten, säger Agneta Johansson.

För drygt ett år sedan infördes möjligheten att ge kollekt via swisch i Ulricehamns pastorat. En utvärdering av denna förändring kommer att göras i slutet av året.

Sören Wilgotsson, kontorschef vid SE-banken i Ulricehamn, säger att det är i samband med övergången till nya mynt, som förändringen sker.

– Vi har tills nu tagit emot mynt från kyrkan. Vi har gjort det av gammal hävd och vana, och eftersom vi har haft möjligheten. Det naturliga är numera att företag och föreningar anlitar vaktbolag för den tjänsten.

I samband med övergången till nya mynt är det inte längre möjligt att ta emot mynten, eftersom de maskiner som använts för att räkna mynten är inaktuella, berättar Sören Wilgotsson.

– Därför blev det nu ett naturligt tillfälle att avveckla den här tjänsten, säger Sören Wilgotsson.