Ulricehamn

Backpackande par öppnade butik i Nicaragua

Ulricehamn
Maria och Marcus Becker har slagit ihop skandinavisk design och nicaraguansk hantverkartradition och startat en butik i Léon. I sommar är de hemma i Ulricehamn för att jobba ihop pengar.
Foto:
Läderprodukter som väskor, datorfodral och plånböcker är populära hos Juanmarcos Design.
Foto:
I butiken i Léon finns förutom Marcus och Maria tre stycken anställda butiksbiträden.
Foto:
Foto:

Hur är det att komma in i en helt ny bransch i ett helt nytt land? Marcus och Maria Becker vet. Sedan ett halvår tillbaka driver paret ett designföretag i Nicaragua.

Artikeln publicerades 9 augusti 2017.

För fem år sedan gav sig Marcus och Maria Becker ut för att backpacka i Centralamerika. Ett år senare fastnade de för det lilla landet Nicaragua mellan Honduras och Costa Rica. De hittade snabbt ett hus att hyra i kolonialstaden Léon som är uppbyggd som en europeisk stad – så de kände sig hemma direkt.

– Det är ett relativt billigt och tryggt land. Vår föräldrageneration kanske tänker "krig" när de hör Nicaragua, men så är det verkligen inte längre, säger Maria Becker.

Redan från första början tog de till sig nicaraguanernas hantverkartradition och började tillverka kläder och möbler till sig själva. Men sakerna blev snabbt populära hos deras vänner och beställningar från bekanta började trilla in. Då kände de att de ville göra något mer av sin hobby.

– Vi sa att hittar vi en lokal på just den här gatan så slår vi till. När det kom upp en i vintras så var vi bara tvungna att ta det, säger Maria.

Att ge sig in i design- och företagsvärlden var nytt för båda två. Marcus har tidigare varit mätingenjör och Maria har jobbat som sekreterare på en reklambyrå, så båda är helt outbildade inom branschen.

Att de dessutom kommit till ett nytt land gjorde inte saken mindre utmanande. Förutom att lära sig juridik, lagar och regler på ett nytt språk insåg de att det inte alltid går som man tänkt när en idé ska bli färdig produkt.

– Man har en vision om hur en väska ska bli, men sen när man ser resultatet så är den asful. Förra väskan vi gjorde ändrade vi om nitton gånger från den första prototypen, säger Maria.

I produktionen har paret valt att samarbeta med lokala hantverkare. Många sitter i sina egna hem och arbetar, med barnbarnen springandes runt benen.

Mycket av Marcus och Marias dagar går ut på att de cyklar runt i staden för att ge ut projekt och lämna material, som läder, tråd och knappar, till de som gör produkterna. Samtidigt brukar de passa på att ta med sig de färdigsydda sakerna till butiken. Många av producenterna har egna företag, och tack vare att Marcus och Maria valt att samarbeta – och inte anställa – hoppas de kunna hjälpa den lokala marknaden bättre.

– Vi vill ha så mycket som möjligt handgjort så det blir genuint, sen är det bra att kunna ge arbetstillfällen också, säger Marcus.

För närvarande är de mest inriktade på läderprodukter, men de säljer också silversmycken och textilier.

Själva ser de sig som ett designföretag som inte vill begränsa sig vid en viss typ av material, så i framtiden vill de också börja utforska trä, betong och lera – och de har stora planer på att expandera.

– Vi vill försöka hitta fler städer och återförsäljare inom landet. Sen har vi också planer på att starta en onlineförsäljning eftersom det har blivit ganska stort utanför också, säger Maria.

Hittills kan man inte kalla projektet för något annat än succé. Efterfrågan är så stor att produktionen inte riktigt hänger med.

– Det har blivit betydligt större än vad vi trott. Vi har varit tvungna att tacka nej till medier, till exempel en intervju i deras version av Nyhetsmorgon, för att hinna med att se till företaget, säger Maria.

De har blivit kontaktade av svenska företag som vill köpa in deras produkter. Men de är inte sugna på att starta upp en massproduktion, utan hantverket ska vara genuint och småskaligt.

– Jag tror inte att Jorge och hans kusiner hade blivit särskilt glada om vi frågade dem om att göra 10 000 plånböcker, skrattar Marcus.