Ulricehamn

Anna Claesson: Ulricehamn, vilket år det har varit

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Ulricehamns tidning

Ett år rymmer det mesta. Speciellt i en småstad med stora ambitioner.

Det kickade igång direkt. 2017. Världscupsåret. 60 000 på plats. Överväldigade åkare. Imponerad press. En nöjd kung och en ännu stoltare skiddrottning. Utan att ha de minsta band till Ulricehamn, annat än mitt jobb, var jag superstolt - på gränsen till patriotisk.

Bilderna av den leende publiken, de smått chockade åkarna och Hanna Falks mormor och morfar som med tårar i ögonen såg barnbarnet sticka iväg på startsträckan med ett dån av jubel i ryggen bär jag med mig långt bortom årets slut.

Samma lycka och stolthet gick att hitta hos ulricehamnarna när den regntunga gräsmattan gungade framför Veronica Maggio och Magnus Uggla på Uports stora scen. Känslan av att lilla Ulricehamn kan göra stordåd.

Ett år rymmer mycket. Toppar. Och djupaste dalar. Om världscupen var toppen, den punkt där vi som kollektiv var högst, så var den där mörka oktoberdagen på Lassalyckan den absolut lägsta. Ett oförklarligt mord som ingen än har lyckats förstå eller reda ut. En händelse som satt djupa spår i den lilla staden med stora ambitioner. Som gjort att människor drar sig från att vara ute på egen hand, som gör att jag själv tittat mig många gånger över axeln, som gjort att rutiner ändrats och träningsgrupper skapats för att höja tryggheten. Ett litet korn av glimrande medmänsklighet i allt det svarta.

I tidningsvärlden är vi vana vid svängningar. Vid toppar. Dalar. Viktigt, och mindre viktigt. Uppslag och notiser. Och precis som livet i övrigt är kontrasterna det som gör det härligt.

2017 var mitt första år som nyhetschef på UT och precis som Ulricehamns år i övrigt innehöll det de högsta av toppar och de lägsta av dalar. Och nog för att höjdpunkterna är fantastiska men just det här året hade jag, och säkert många ulricehamnare med mig, kapat av det högsta av topparna för att på något vis kunna göra den djupaste och mörkaste dalen något grundare.

VECKANS:

Härligaste: Musikhjälpen. 74 miljoner samlades in till arbetet mot barnsexhandel. Känns i hjärtat när rapporter om skenande julhandel dundrar in.

Sämsta: På spårets försämring. Tråkiga – och dåliga lag. Trodde det var meningen att vi skulle bli underhålla och övertrumfade hemma i soffan. Trodde visst fel.