Ulricehamn

Anna Claesson: Pride i Ulricehamn – det var på tiden

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto: Lars-Åke Green

För nästan exakt två år sedan efterlyste jag en pridefestival i Ulricehamn på just den här krönikeplatsen. I tisdagens UT kunde vi skriva att i augusti blir min, och många andras, önskan sann. Pride kommer till Ulricehamn. Skitbra, på ren svenska! Och på tiden.

Ett drygt 80-tal, både små och stora, städer i Sverige har hoppat på tåget och kommer att arrangera pride-dagar eller festivaler under 2019. Under de senaste åren har ett tjugotal nya platser tillkommit varje år. En positiv och viktig utveckling. Varför, undrar säkert många.

I en större stad, ett större sammanhang är det lättare att vara annorlunda och hitta sin plats. Därför har traditionellt många HBTQ-personer sökt sig från just landsbygden och mindre städer. En otrolig brist där mindre städer riskerar att bli allt för homogena, inskränkta och fördomsfulla. Alltså extra betydelsefullt när Ulricehamn som mindre stad, och stark landsbygdskommun, väljer att satsa på de här frågorna.

Förklaringen till varför Ulricehamn inte har haft ett eget pride har tidigare varit att Borås har det – och att den samlar Sjuhäradsbygden. Delvis sant men och delvis också långt från sanningen. Visst, personer engagerade inom HBTQ-rörelsen åker säkert till Borås under pride. Men! Och det här är ett stort men. Betydelsen av en lokal pridefestival går inte att underskatta. Att personer som känner, eller har känt sig, marginaliserade får chansen att stå upp för vem de är, inför sin hemstad, sina gamla vänner, bekanta och familj, har stor betydelse och kan flytta berg när det kommer till undanröjande av fördomar.

När jag gick i Borås pridetåg tillsammans med en vän för ett par år sedan utbrast han: ”Tänk att alla de här finns i Borås! Synd att jag inte visste det för några år sedan.”

Och jag kände samma sak. Det är synd att vi inte visste. Kanske hade det hjälpt. Tagit bort lite av ensamheten. För det är precis det som pride handlar om. Att informera, utbilda, krossa fördomar, bryta tabun, ge ljus åt en grupp som länge fått hålla till i garderoben, som åsidosatts, till och med gjorts illegal. Det handlar om välkomnande. Om kärlek. För kärlek mellan människor kan inte vara fel. Och det är helrätt att Ulricehamn är med och visar det.

VECKANS:

Frågetecken: Varför ska inte Ulricehamn Pride ha en prideparad? Visst, pride är mycket mer än bara än en parad – men parader är också ett utmärkt sätt att skapa stämning och skicka bra signaler.

Hopp: Har jag fortfarande om lyckade resultat för UIF:s Hanna Falk och Viktor Thorn i skid-VM som inleds i dag. Klockan 14 är det dags för sprintfinalerna och UT:s Jonas Emtervall finns på plats i Seefeld.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.