Ulricehamn

Anna Claesson: Inspirationen kan flöda även om du sticker hål på informationsbubblan

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Elise Amendola

”Jag vill bara läsa sådant som ger mig inspiration och få mig att må bra.”

En kommentar från en av mina vänner när vi åt middag för någon vecka sedan. En allt vanligare kommentar i vårt informationssamhälle.

Vi vill kunna utforma våra informationsflöden precis så som vi vill ha dem. Och vi vill bara att de ska ge oss precis det vi vill ha. I kompisens fall var det inspiration och pepp. Hon behövde inte sådant som fick henne att må sämre. Som nyheter.

Självklart ett uttalande som fick en nyhetschef att hoppa till och rent av bli en gnutta förskräckt. Och det är inte bara jag som är förskräckt. Allt fler medieforskare ser en fara i att man inte konsumerar en balanserad nyhetsförmedling utan fortsätter att bekräfta vår egen världsbild. Det kan i sin tur leda till att vi får ett ännu mer segregerat samhälle där olika grupper har olika uppfattningar om vad som händer och vad som faktiskt är viktigt.

Problemet med nutidens informationsbubblor, som det så fint kallas när vi utformar våra sociala medier till att endast ge oss det vi vill ha, är att de gör just det. Bekräftar vår egen världsbild. Vi, likt skräckexemplet Donald Trump, tror att vi vet exakt hur världen fungerar. Och stöter vi på någon som motsäger det så hänvisar vi snabbt till fejkade nyheter eller konspirationsteorier.

Men, det som vi verkar glömma är att vi faktiskt inte vet vad som kan hända om vi släpper in källor i flödet som inte bara klappar oss varmt på axeln.

Du vet aldrig var inspirationen kommer ifrån. Du kanske tror att det som värmer hjärtat lite extra är söta djurhistorier. Ni vet de där när typ en anka fått för sig att uppfostra en kattunge. Jättehärligt och säkerligen något som skänker många värme när november är som gråast.

Eller så kanske du hittar den i UT. I lördagstidningens reportage om Monica som tagit in flyktingkillen Ahmad och fått en givande vardag tillsammans med honom efter att de egna barnen flyttat hemifrån. Ännu mer hjärtevärmande och imponerande än att en anka uppfostrat en katt. Dessutom en berättelse som säkert rubbar mångas bild av vilka insatser som görs, och vad du själv kan göra.

Som sagt, du vet faktiskt aldrig var inspirationen kommer ifrån så stäng inte in dig i bubblan. Läs även sådant som inte bara ger dig det du redan vet. Kanske blir du ännu mer inspirerad och kreativ än du hade blivit annars? Som jag efter en hetsig diskussion på ett burgarhak.

VECKANS

Nya långläsning: Kommer på lördag då UT för första gången ger ut vår Seniorbilaga. Håll utkik!

Hejarop: Skickar jag till alla kvinnor som fortsätter berätta om övergrepp och trakasserier under #metoo. Men, var är berättelserna från affärsvärlden? Känns som att de står näst på tur.