Ulricehamn

Analytikern: I värsta fall får du en död stadskärna

Ulricehamn Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall

Vad som är fakta och vad som är rykten och åsikter är svårt att avgöra. Vad säger forskningen, hur påverkar egentligen externa handelsplatser mindre stadskärnor? UT ringde Handelns utredningsinstitut för att försöka reda ut begreppen.

– Ju mindre staden är, desto större blir effekten på centrum, säger Tobias Rönnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut.

Han tar Skandinaviens största galleria Mall of scandinavia som exempel. Den har inte påverkat centrumhandeln i Stockholm nämnvärt. Byggandet av det externa köpcentrumet Emporia utan för Malmö däremot gav tydlig effekt på stadskärnan.

– Malmö är ju trots allt en stor stad, konstaterar han.

Sveriges tredje största stad närmare bestämt. 27 gånger större än Ulricehamns stad.

– I en liten stad kan en enda butik påverka väldigt mycket.

Men vad som är fakta och vad som är rykten är svårt att avgöra. Vad som är klart är enligt Tobias Rönnberg att de senaste 15 åren har externa köpcentrum och gallerior tillsammans med e-handeln tagit över marknadsandelar från cityhandeln.

– Konsumenten gillar ett stort utbud. Därför har enskilda butiker och stadskärnor påverkats negativt.

Något som kan bero på att till exempel en galleria ägs av en och samma aktör till skillnad mot fastigheterna längs en gågata.

– Varje fastighetsägare har sin byggnad. Det finns kanske ingen gemensam strategi som alla följer. Det är svårigheten för en stadskärna.

Men kommunen har planmonopolet. Så den kommun som aktivt vill styra hur och var handeln ska ske kan göra det.

– Där det fungerar bäst är där det finns både och. Småskaligt inne i stan och större aktörer utanför, säger Tobias Rönnberg.

Är det viktigt att handelsbesluten är medvetna?

– Det är helt avgörande. Du kan säga ja annars till två stora affärer utanför staden, men så måste 20 butiker i stadskärnan stänga.

Därför förordar han att kommunerna gör handelsutredningar. För att ha ett hum om hur handeln i kommunen egentligen ser ut. I en sådan utredning bör man räkna på dagens befolkning och hur mycket de konsumerar. Sedan väger man in befolkningstillväxten och hur den framtida konsumtionen förväntas skifta. Och väga ihop det med konkurrensbild och annan information för att se hur etableringsutrymmet ser ut framåt.

– Den balansen måste man ha koll på. Har man inte det kan det bli problem. Man måste veta vilka konsekvenser en etablering ger.

Skulle du säga att det är viktigt med handelsstrategier?

– Det är extremt viktigt eftersom effekterna kan vara stora. De investeringar som görs i city kan vara förgäves. Människor förlorar jobbet, kanske flyttar de då. I värsta fall får du en död stadskärna.