Ulricehamn

20 år sedan rallyfebern i Ulricehamn – Steve minns sin seger

Ulricehamn Artikeln publicerades
UT bad Steve Gresberg återskapa vinstgesten för pallplaceringen den där dagen för 20 år sedan när han hade snabbast tid när för backen i UMK:s lådbilsrally. Då arbetade han för Claes Johansson Automotive där lådbilen i stor del tillverkades. Nuförtiden är Steve produktionschef på Tidbecks i Ljungsarp.
Foto: Pernilla Rudenwall
UT bad Steve Gresberg återskapa vinstgesten för pallplaceringen den där dagen för 20 år sedan när han hade snabbast tid när för backen i UMK:s lådbilsrally. Då arbetade han för Claes Johansson Automotive där lådbilen i stor del tillverkades. Nuförtiden är Steve produktionschef på Tidbecks i Ljungsarp.

Lådbilsrallyt i Ulricehamn hade funnits tidigare men gått i graven. Men inför millennieskiftet ville kommunen att ha publiklockande arrangemang varje månad och det ledde till att Ulricehamns motorklubb, UMK, tog över facklan.

”Det var inte ofarligt om man säger så”.

Uttalandet kommer från Steve Gresberg – lådbilsrallyts första vinnare efter att UMK tog över som arrangör.

Och med tanke på att lådbilarna åkte i 70 km/h ned för branta backar och i skapa svängar ter det sig orimligt att det inte skedde någon olycka det där premiäråret för 20 år sedan.

Steve Gresberg som då arbetade på Claes Johansson Automotive i Dalstorp hade i månader byggt och optimerat lådbilen.

– Vi var sex personer som jobbade med lådbilen totalt. På jobbet kunde mina kollegor skära till delarna och så monterade vi efter arbetstid. Jag överdriver inte om jag säger att det tog oss fem månader, berättar han.

Lådbilsrallyt 1999.

Fakta

Lådbilsrallyt i Ulricehamn

• Några år tidigare hade Ulricehamns IFK och Köpmannaföreningen slutat arrangera en liknande lådbilstävling i samband med Ulrikadagarna. Inför millennieskiftet fick UMK frågan om de ville arrangera och de nappade på idén.

• 1999 bestod startfältet av 14 seniorer och fem juniorer.

• Starten var vid Lassalyckan. Banan gick i tunneln under Tre rosors väg, förbi Skarpåsdreven, förbi det gamla hunddagiset på Höjdgatan, genom parken nedanför Stenbocksskolan, förbi Ulricehamns kyrka och ner mot Storgatan. Målgången var på busstorget och längst sträckan fanns sex speakers utplacerade.

• Arrangemanget krävde 200 funktionärer. För att kunna köra loppet var man tvungen att stänga av stora delar av stan.

• År 2005 stannar spåren efter lådbilsrallyt efter sökning i UT:s arkiv. Lågt deltagarantal och för proffsiga bilar anges som möjliga förklaringar till varför man inte fortsatte arrangera rallyt.

Källa: UT:s arkiv samt UMK:s Johny Abrahamson, tidigare tävlingsledare.

Visa mer...

När lådbilen var klar var det dags att testköra. Backen upp till byggnaderna vid Sjögunnarsbo stängdes av och Steve Gresberg kunde om och om igen åka ner för den ringlande backen för att slita in bromsarna och se till att allt fungerade.

– Vi hade walkie-talkies och någon stod där nere och såg till att jag inte skulle möta någon bil på vägen ner. Det var väldigt seriöst alltihopa.

Hur kom det sig att det blev du som körde bilen?

– Jag är uppvuxen i Norge bland slalombackar. Och vi sa väl något i stil med att det var jag som hade minst hjärna, skämtar Steve.

Ett urval av nyheter från sommaren 1999.

På förmiddagen den första juni 1999 var det dags.

Efter tre heat stod det klart att Steve Gresberg fick kliva högst upp på prispallen, skaka och öppna en flaska bubbel på bästa Grand Pix-manér samt ta emot en prissumma på 20 000 kronor.

– Men det bästa var nog att slå de andra företagslagen som AP&T. Det var ju lite konkurrens oss emellan.

Efter 20 år ser han fortfarande tillbaka på åren med lådbilsrallyt med glädje.

– Hela stan var på tå och det var folk längs med hela banan som stod och kollade. Jag tror att det är många som saknar det än i dag. Det hade varit jättekul om det fanns något liknande arrangemang under sommaren.

Fakta

Året 1999

I Sverige

• Sveriges Television börjar sända digitalt och sänder nu bland annat nyheter dygnet runt.

• Barsebäcks kärnkraftverk 1 blir första kärnkraftverk i Sverige att stängas.

• Två poliser skjuts till döds i Malexander i Östergötland av tre yrkeskriminella män som rånat en bank i Kisa.

• Charlotte Nilssons låt Take Me to Your Heaven (Tusen och en natt) vinner Eurovision Song Contest för Sverige i Jerusalem.

• Homo-, bi- och transfestivalen Stockholm Pride arrangeras för första gången.

I världen

• Den så kallade Columbinemassakern utförs på Columbine High School i Littleton i delstaten Colorado i USA då två av skolans elever, Eric Harris (18) och Dylan Klebold (17), skjuter [8] ihjäl 12 av sina skolkamrater och en lärare samt skadar 24 människor. Dådet sker vid lunchtid då de flesta elever är samlade i skolans matsal.

• Eileen M. Collins blir den första kvinnan att vara befälhavare på en rymdfärja, då Columbia lyfter.

• Kosovokriget som pågått sedan 1996 får ett slut.

• Boris Jeltsin avgår som president i Ryssland och efterträds av premiärminister Vladimir Putin.

Väder

Vädret var omväxlande sommaren 1999 och bjöd på dramatiska vändningar på sina håll i landet. Från tryckande hetta och över 30 grader till riktigt ösregn strax därpå. Överlag var vädret och präglades varken av kyla eller överdriven värme. Juli var den vackraste sommarmånaden skriver SMHI i sin rapport.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.