”Intresset för fotbollen är nyckeln”

fotboll Artikeln publicerades
Sten Selin tycker att UIFK har en snudd på optimal anläggning på Lassalyckan. Ännu bättre blir det när klubben snart tar över fotbollshallen, som skymtar bakom läktaren, och där ska bygga sin efterlängtade klubblokal.
Foto:Jonas Emtervall
Sten Selin tycker att UIFK har en snudd på optimal anläggning på Lassalyckan. Ännu bättre blir det när klubben snart tar över fotbollshallen, som skymtar bakom läktaren, och där ska bygga sin efterlängtade klubblokal.

1992 grävde de tidigare trätobröderna IFK Ulricehamn och Ulricehamns IF ner stridsyxorna och slog ihop sina fotbollsverksamheter i nybildade Ulricehamns IFK. I dag firar sammanslagningen 25 år – som kommunens största idrottsförening. Sten Selin tog över ordförandeklubban för drygt två år sedan och är mannen som ska föra UIFK in i framtiden.

Förberedelserna inför jubileumsfirandet pågår för fullt när Sten Selin möter upp vid UIFK:s kansli under A-planens läktare. Att han föreslår kiosken som plats för intervjun visar på det enda som UIFK egentligen saknar på Lassalyckan. En klubblokal.

– För sammanhållningen är en lokal en viktig faktor. Framför allt med tanke på att vi är en så stor förening. Med en klubblokal skulle man springa in i varandra mer och då ökar också gemenskapen, säger Sten Selin.

Det kommer att dröja ett tag till, men inom en inte allt för avlägsen framtid kommer UIFK av allt att döma att ha sin klubblokal.

I dagarna tar klubben över som ensam ägare av fotbollshallen. Tanken är att klubblokalen blir ett tillbygge på den befintliga byggnaden.

– Vi har velat lite fram och tillbaka med placeringen. Ett tag tänkte vi bygga på fotbollshallens kortsida mot UIF-stugan. Nu är vi nog mer inne på att bygga mot B-planen på Lassalyckan, så att man även kan få till en läktare där, säger Sten Selin.

Det skulle i så fall innebära att klubblokalen placeras i mittemellan två nya läktare, den mot B-planen och den inne i fotbollshallen.

– Då kan man ha andra lokaler där läktaren i hallen är nu. Tanken är att vi ska övernattningsmöjligheter. Vi tror att det kan vara bra med ett alternativ mittemellan Hotell Lassalyckan och skolsal, som är de övernattningsalternativ som finns i dag.

Det blir lätt en del prat om fotbollshallen med Sten Selin. Delvis för att han är ordförande även där, men också för att han tillsammans med de egna cuparrangemangen ser hallen som UIFK:s kanske viktigaste inkomstkälla framöver.

– Jag är lite anti till att man gör vad som helst för att dra in pengar till en idrottsförening. Helst ser jag att aktiviteterna har anknytning till fotbollen. Ser du på en klubb som Häcken bygger de ju hela sin verksamhet på Gothia cup. Lite så är det för oss också. Vi kommer aldrig att ha en publik på 2 000 som bär oss ekonomiskt, utan det viktiga kommer att vara anläggningen. Och kanske man utveckla fotbollshallen till någon slags miniatyr av Serneke arena i Göteborg.

Hur mår UIFK ekonomiskt i dag?

– Hyfsat, skulle jag säga. Det är svarta siffror och ekonomin är under kontroll, men det är inte mer än så. Vi har inte råd med några större satsningar. Men vi har egentligen bara positiva trender. Våra cuper blir större och större, så ekonomin går hela tiden framåt. Nu ärver vi ju också två cuper när vi tar över fotbollshallen, UT-sparken och Mogambo cup.

UIFK var ett tag Västergötlands största fotbollsklubb sett till antalet aktiva spelare, innan en sammanslagning i Lidköping petade ner de blåsvarta från tronen. Men Sten Selin tycker att det finns andra siffror som är väl så intressanta.

– Andelen som spelar fotboll. Jag brukar varje år i november ha en genomgång för att se hur många barn som går i skolorna i Ulricehamn och hur många vi har av dem. Killsidan är vi inte exceptionella på, men på tjejsidan har vi en dubbelt så stor andel som rikssnittet.

– Det speciella med UIFK är att vi är den enda fotbollsföreningen i en så pass stor tätort som Ulricehamn. Det finns inte en invandrarförening, en svenskförening, en killförening och en tjejförening, utan vi håller ihop kulturellt, socioekonomiskt och könsmässigt. Det tycker jag är en styrka.

Vilka är UIFK:s utmaningar framöver?

– Att bibehålla intresset för fotbollen, det är nyckeln. Vi skryter mycket om vår ungdomsverksamhet, men tidigare har det bara varit upp till 14 år och sen har vi haft ett jättetapp. Jag har prioriterat att försöka höja åldern där man slutar och nu tycker jag att vi har flyttat den ett par år i alla fall. Men det finns fortfarande mer att göra.

– Föreningen har en långsiktig ambition att ligga i division 2 och det tycker jag att vi ska ha. Men det måste bygga på intresset och att den verksamhet vi har ska vara så pass gångbar att vi platsar där. Kan vi få fler att behålla glädjen högre upp i åldrarna och välja fotbollen framför andra sporter är mycket vunnet.

fakta

Sten Selin

Ålder: 48

Familj: Frun Victoria, sönerna Lucas, 19, och Alfred, 16.

Yrke: Vd och delägare på Boråsbaserade Viskas System , som gör e-handelssystem.

Bor: I villa i Ulricehamn.

Intressen: Historia och öl.

Äter helst: Skaldjur

Dricker helst: ”Öl. Jag är väl lite av en nörd”.

Läser: ”Just nu en Jan Guillou-bok om 1800-talet, som jag inte kommer ihåg vad den heter”.

Lyssnar på: ”Det är lite allt möjligt. På sommaren är det mycket Bob Marley”.

Tittar på: ”Det blir ju en hel del fotboll. Annars gillar jag historiska dokumentärer”.

Visa mer...

fakta

Ulricehamns IFK

Bildad: 1992

Aktiva medlemmar: Närmare 600.

Lag: I alla åldersgrupper från -02 till -09 på både pojk- och flicksidan. Dessutom fotbollsskola för barn födda -10 och -11. A-lag, utvecklingslag, juniorlag och P35-lag på herrsidan. A-lag och två utvecklingslag på damsidan.

Sportslig nivå: Både herrar och damer håller i år till i botten av division 3.

Aktuell: Firar 25 år i dag. Första ungdomsmatchen drar igång klockan 10.15 och därefter pågår spelet fram till klockan 17. Juniorer, damer och herrar spelar match, liksom jubileumslaget från 1992, som ställs mot Gällstad klockan 13.15.

Visa mer...