Annons

Falk överlägsen segrare i Falun

Hanna Falk var helt överlägsen i Faluns världscupsprint. Ingen konkurrent var i närheten av att hota och finalen var avgjord redan när åkarna körde in på stadion.
längdskidor • Publicerad 16 mars 2018
Hanna Falk är så överlägsen att hon kan kosta på sig en segergest när hon glider över mållinjen som världscupsegrare i Falun.
Hanna Falk är så överlägsen att hon kan kosta på sig en segergest när hon glider över mållinjen som världscupsegrare i Falun.Foto: Ulf Palm/TT

Hanna Falk låg längst fram under hela finalen. I sista uppförsbacken stannade hon upp, som för att släppa upp någon av konkurrenterna inför utförskörningen. Men istället för att vänta, tryckte Falk till och fick omedelbart en lucka. Avståndet ökade sedan bara och UIF-stjärnan kunde ohotat åka i mål som segrare. Tvåa kom överraskande Jonna Sundling.

– Min familj och mina vänner är här och hejar på mig. Jag är väldigt glad att vinna här i Falun. Det är en dröm som blir sann, säger Hanna Falk i segerintervjun med Fis.

Annons

– När vi inte hade med Maiken (Caspersen Falla) i finalen blev det lite lägre hastighet. Det var bra för mig, det var bara att slappna av och åka taktiskt. Jag bestämde mig för att gå all in i sista backen och bara trycka på till målet. Jag är väldigt glad över segern, fortsätter hon.

Hanna Falk styrde från front i semifinalen, men släppte Jonna Sundling förbi sig inför utförskörningen in mot stadion. Strax innan hästskon åkte Falk förbi igen och hade sedan inga problem att hålla undan till seger före just Sundling, som överraskande var före både Jessica Diggins och sprintcupsegraren Maiken Caspersen Falla i mål.

– Falk är i en egen division just nu. Hon styr och ställer, trycker till när hon tycker att hon ska trycka till, släpper upp någon när hon tycker att hon ska släppa upp någon. Helt fantastiskt, berömmer SVT-experten Anders Blomquist.

I den andra semifinalen gick det snäppet fortare och därmed får svenskorna sällskap av Marit Björgen, Anna Dyvik, Silje Öyre Slind och Sophie Caldwell i finalen.

Hanna Falk var snabbast från start även i sin kvartsfinal, men tappade några placeringar i den första stigningen. Med till synes gott om krafter sparade låg hon sedan kvar på fjärde plats ända tills åkarna gled in på stadion. Väl där tog Falk några kraftfulla skär och svepte förbi Sadie Bjornsen, Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen på väg upp mot hyllan. På upploppet var UIF-åkaren långt före övriga och kostade till och med på sig att vinka till publiken efter målgång.

– Åh, vilken snygg manöver! Det där var sprintteknik och taktik deluxe. Oj, vad hon imponerar, Hanna Falk, utbrast Anders Blomquist.

UIF-kollegan Maria Nordström var länge med bra, men tappade tätkänningen i sista uppförsbacken i sin kvartsfinal. Hon gjorde sedan en skaplig avslutning, men kunde inte ta några placeringar och slutade femma i heatet.

VIktor Thorn imponerade stort när han styrde från start och mål i sin kvartsfinal. På slutet passerade Borås Karl-Johan Westberg, men båda svenskarna tog vidare till semifinal.

Väl i semifinalen var Westberg med fint, när han krokade ihop med Sindre Björnestad Skar och vurpade uppe på hyllan inne i stadion. Medan duon låg i snön åkte Viktor Thorn förbi, men som fyra i heatet räckte inte hans tid till final.

I prologen hade amerikanskan Jessica Diggins precis tagit sig in på bästa kvaltide när två svenskor skymtade på upploppet. Hanna Falk med startnummer 11 hade då åkt om Anna Haag, som startade 15 sekunder tidigare.

Annons

Det var ingen tvekan om att Falk hade bra tryck i åkningen och tiden visade sig också vara drygt en och en halv sekund snabbare än Diggins. Efter målgång såg 28-åringen närmast oberörd ut.

– Hanna Falk gör det med bravur. Hon gör det ofta och visar det igen. Oj, vilken fart det finns i den kroppen, sa Anders Blomquist.

Hanna Falk var snabb i sprintprologen i Falun.
Hanna Falk var snabb i sprintprologen i Falun.Foto: Uld Palm/TT

Landslagstränaren Ole Morten Iversen var av samma åsikt:

– Det var knallbra. Det var två eller tre som gick fort, sedan var det överraskande stora språng bakåt. Hanna har åkt väldigt bra, sa Iversen till SVT.

Ingen annan av de 64 åkare som startade efter UIF-stjärnan var nära att hota och hon kör därmed med nummer ett på nummerlappen i utslagningsheaten.

Hanna Falk valde den första kvartsfinalen. Hon ställs där mot Sadie Bjornsen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Victoria Carl, Ingvild Flugstad Östberg och världscupledaren Heidi Weng, som knep den allra sista kvartsfinalplatsen.

Maria Nordström hade 19:e tid och ställs i en stentuff fjärde kvartsfinal mot Anna Dyvik, Charlotte Kalla, Sophie Caldwell, Laurien van der Graaff och Yulia Belorukova.

UIF-junioren Johanna Hagström räckte inte riktigt till i seniorkonkurrensen. Hon var drygt 15 sekunder långsammare än Falk och knappt fem sekunder från avancemang när hon slutade 52:a.

Totalt tog åtta svenska damer sig vidare och något mer överraskande gick lika många av hemmanationens herrar vidare. UIF:s Viktor Thorn var en av fem svenskar bland de tio bästa, när han åkte in på just tionde plats. Borås Karl-Johan Westberg var allra snabbast av svenskarna, med femte bästa tid totalt.

Tävlingen sänds i SVT.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons