Olika åsikter om fria fotbollsbyten

fotboll Artikeln publicerades
Morgan Örn, Dalstorp.
Foto:Jan Pettersson
Morgan Örn, Dalstorp.

– Oseriöst, tycker Morgan Örn i Dalstorp.

– Utan tvekan bra, anser Peter Uvesten i Åsarp-Trädet.

Beslutet att införa fria byten i förbundsserierna väcker känslor.

Svenska fotbollförbundet beslutade vid sitt representantskapsmöte i går att införa fria byten i division 2 och 3 för herrar samt i division 1 för damer.

Tidigare har en skarp gräns gått mellan distriktsserierna – upp till fyran för herrar och tvåan för damer – där det varit fria byten och förbundsserierna där den internationella standarden med högst tre byten per lag och match har gällt.

Beslutet påverkar samtliga bygdens klubbar som spelar i förbundsserier – Dalstorp i tvåan, Åsarp-Trädet i trean och Nittorp i ettan.

När UT når Dalstorps tränare Morgan Örn har han precis fått reda på förändringen.

– Jag var helt överraskad och hade inte hört att det var någon diskussion om det här överhuvudtaget. Spontant tycker jag inte att det känns seriöst, säger Örn.

Varför?

– Jag förstår inte riktigt vitsen med det hela. En match pågår i 90 minuter. Målet är att alla som startar ska spela i 90 minuter, men sen har man möjlighet att göra tre byten, vilket är bra. Nu skulle du kunna köra in två forwards, låta dem springa skiten ur sig och ta in två nya.

Peter Uvesten, som tränar division 3-nykomlingen Åsarp-Trädet, är mer positivt inställd. Han har själv haft för vana att byta friskt i division 4 och kan nu fortsätta göra det i en nivå högre upp.

– Det finns säkert för och nackdelar, men jag tycker att det här är ett bra beslut. I trean tror jag utan tvekan att det är bra. Och i tvåan är det ännu längre resor, där många spelare åker med och inte får spela en minut, säger Peter Uvesten.

Hur stor blir skillnaden för en tränare?

– Det blir en jättestor skillnad. Jag hade svårt att verkligen utnyttja det när jag hade tränat lag i trean och kom ner till fyran, men med åren har man lärt sig. Man kan ta med fem, sex man på bänken och alla kan få lira, även de yngre. Det borde vara nyttigt.

UT lyckades inte nå Nittorps Cenneth Cedergren via telefon i går kväll, men i ett mejl hälsar han att NIK ser positivt på beslutet.