Jonas Emtervall: Ulricehamn har en del i medaljen

Sport Artikeln publicerades

Johanna Hagström följer i Hanna Falks fotspår och reser hem från JVM med en stafettmedalj. Även om det så klart mest är Hagströms och hennes lagkompisars förtjänst kan många ulricehamnare också känna sig delaktiga.

Hur viktiga är framgångar för UIF-åkare med distansmedlemskap egentligen för Ulricehamn och ulricehamnarna? Det är en fråga vi ständigt brottas med och funderar över på UT.

Viktor Thorn kommer från Bengtsfors och bor i Östersund. Maria Nordström är född och uppvuxen i Gävle, men är numera skriven i Falun. Det är klart att de inte har samma självklara plats i ulricehamnska folksjälen som Hanna Falk, som är född och uppvuxen på Almvägen några hundra meter från Lassalyckan.

Johanna Hagström finns någonstans däremellan. Hon kommer från närområdet och tävlade för sin moderklubb Falköping fram till i fjol, då hon bytte till UIF.

Men snäppet viktigare är att hon lever och verkar i Ulricehamn, genom studierna på Tingsholms skidgymnasium.

Kompisarna på skolan och inte minst lärarna Linus Davidsson och Marcus Wadell har därför i allra högsta grad varit med och utvecklat Johanna Hagström till den skidåkare hon är i dag.

Hur bra hon kan bli återstår att se. Det ska i alla fall bli väldigt spännande att följa den svenska juniorkullen, där Frida Karlsson och Moa Lundgren har lyst allra mest under junior-VM i Schweiz, de kommande åren.

Långt från Schweiz och ännu längre från OS i Pyeongchang tävlade Maria Nordström på halv hemmaplan på Lassalyckan i helgen.

Hon var sannolikt inte särskilt långt ifrån en plats i OS-truppen och nu visade hon att hon förmodligen borde ha haft den. På samma distans som hon blev femma i världscupen tidigare i vinter, 10 kilometer fristil, satte hon nu stora delar av den svenska eliten på plats. Med stor marginal.

Utvecklingskurvan pekar åt rätt håll för Maria Nordström och i vinter har hon också börjat få till tekniken bättre i viktiga tävlingar. Min spaning är att hon får göra mästerskapsdebut vid VM i Seefeld nästa vinter.

För övrigt var helgens superlördag på Lassalyckan en härlig uppvisning av när idrotts-Ulricehamn är som bäst. Både UIF hockeys match och AP&T-cupen lockade stor publik, trots den inbördes konkurrensen. Och det var definitivt fler än jag som sprang mellan hallarna när tillfälle gavs.