Jonas Emtervall: Kanske kommer vändningen i dag

Sport Artikeln publicerades
En finalplats i Dresden vore en framgång för Hanna Falk, skriver UT:s Jonas Emtervall.
Foto:Jonas Emtervall
En finalplats i Dresden vore en framgång för Hanna Falk, skriver UT:s Jonas Emtervall.

Hade Hanna Falk visat samma form som under förra säsongen hade jag nästan vågat tro på seger. Nu känns det som att en finalplats vore en framgång.

Det var Ulricehamnsväder i Dresden i går. Grått, hög luftfuktighet och några meningslösa plusgrader. Konstsnötäcket var tunt och på flera ställen ganska brunt.

Hanna Falk får själv Düsseldorf-vibbar. Och närmare den 800 meter korta bana som hon slog igenom på 2009, kommer man inte i världscupen i dag.

Dresden bjuder på en bana som är mellan 1,1 och 1,2 kilometer lång och i princip helt platt. En Hanna Falk i fjolårssäsongens form hade förmodligen tagit starterna i samtliga heat och sedan blivit väldigt svårpasserad. Till och med för Stina Nilsson och Majken Caspersen Falla.

Problemet den här säsongen är ju att Hanna Falk inte stått att känna igen i sprinttävlingarna. Den där accelerationen fram till spetspositionen som vi blivit så vana vid att se, har helt enkelt inte funnits där. Åtminstone inte under november och december.

Kanske kommer vändningen i dag. Förutsättningarna är i varje fall goda.

Efter Tour de ski är startfältet ovanligt litet och även toppen är tunnare än vanligt. Åkare som Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng, Jessica Diggins och Sadie Bjornsen står över efter kraftprovet nere på kontinenten. I sista stund fick även sprintcupledaren Maiken Caspersen Falla kasta in handduken på grund av en förkylning.

Det gör Stina Nilsson till stor favorit i dag. Och Hanna Falk är åtminstone en finalkandidat. Men än viktigare än exakt placering är kanske att vara topp två av svenskorna och få chansen i förstalaget i morgondagens teamsprint.

Till sprinten i OS är Hanna Falk redan uttagen. Till teamsprinten blir det ett krig om platserna – även om Stina Nilsson och Charlotte Kalla är ett troligt lag om Piteåstjärnan väljer att åka. Teamsprinten i OS går dessutom liksom i Dresden i fri stil.

Till sist kan man inte låta bli att förbryllas av att Fis ställer så olika krav på olika världscuparrangörer. Masstarten i tyska Oberstdorf under Tour de ski gick på en 2,5-kilometers varvbana som var så lättåkt att den kallades både ett skämt och en parodi av åkarna.

Här i Dresden – också i Tyskland – har arrangören inte fått ihop tillräckligt med snö till 1,4 kilometer. Och då är täcket ändå så tunt att Christian Olsson i Tranemo hade bett om ursäkt och Stefan Jalderyd i Ulricehamn uppmanat åkarna att ”ha dåliga skidor och stort intresse”.

Mot den bakgrunden är det smått obegripligt att Fis tvingar förra säsongens bästa världscuparrangör Ulricehamn att göra ytterligare investeringar, för att en redan fullt fungerande bana ska bli snäppet tuffare.