Jonas Emtervall: Ett bra och helt nödvändigt beslut

Sport Artikeln publicerades
UT:s Jonas Emtervall ser positivt på att fria byten införs i högre fotbollsserier.
Foto:Jonas Emtervall
UT:s Jonas Emtervall ser positivt på att fria byten införs i högre fotbollsserier.

Jag både förstår och förbryllas av kritiken mot fria byten. Förstår, eftersom minsta lilla förändring alltid vållar högljudd debatt inom den mest konservativa av sporter. Förbryllas, eftersom beslutet känns som det enda rätta om man vill få dagens unga spelare att fortsätta satsa på fotboll.

Dalstorps tränare Morgan Örn är långt ifrån ensam om att tycka att det känns oseriöst med fria byten i division 2. På bloggen Fotboll 033 går UIFK:s tidigare assisterande tränare Ismet Tursic till stenhård attack mot Svenska fotbollförbundets färska beslut, som han anser är det dummaste han hört.

”I praktiken innebär det att Dalstorp i Sveriges fjärde liga kan ha en höjdhoppare på bänken som man byter in vid fasta situationer. Eller att man kör med två anfallspar som kör hög press i tiominuters intervaller”, skriver Tursic, som anser att förbundet ”skickar in en örfil rätt i ansiktet på alla klubbar som försöker bedriva seriös verksamhet på Sveriges svåraste nivå”.

Jag läser Fotboll 033 med stort intresse och tycker ofta att Ismet Tursic har sunda åsikter. Men här håller jag inte alls med.

Anledningen är enkel. Fria byten har länge tillämpats i de lägre serierna, utan att dessa skräckscenarion fått något omfattande genomslag.

Då är det ändå troligare att höjdhopparstrategin eller intervalltaktiken skulle kunna lyckas i division 5 än i division 2, där motståndarna är betydligt skickligare och det inte räcker att enbart vara spänstig eller löpstark för att nå framgång.

Jag tror att beslutet är bra, eftersom fler spelare kommer att få chansen att spela fotboll på hög nivå. Ofta är spelare nummer fem, sex och sju på bänken unga killar eller tjejer, som med nuvarande system mycket sällan har fått göra inhopp.

Hade fria byten funnits tidigare hade troligen unga löften som Sebastian Jarlenäs och Uros och Filip Ilic fått känna på division 2-spel lite oftare. Då hade de kanske spelat kvar i Dalstorp istället för att söka lyckan i andra klubbar.

Nu har Dif en trio unga spelare från division 5 på provspel. Det är inte troligt att någon av dem tar en ordinarie tröja redan nästa år, men efter den här förändringen känner de kanske att chansen till spel är tillräckligt stor för att de ska vilja lägga sin tid på heldagsutflykter till Skåne och Blekinge.

Tålamod är inte den mest utmärkande egenskapen bland dagens unga. Det är en verklighet även den konservativa fotbollen måste förhålla sig till.