Jonas Emtervall: Ett av de sämsta Vasaloppen

krönika Artikeln publicerades
Vi kan mycket väl få vänja oss vid en tillvaro utan topplaceringar i Vasaloppet, skriver UT:s Jonas Emtervall.
Foto: Johan Valkonen
Vi kan mycket väl få vänja oss vid en tillvaro utan topplaceringar i Vasaloppet, skriver UT:s Jonas Emtervall.

Ur ett Ulricehamnsperspektiv var årets Vasalopp det sämsta på mycket länge. Risken är att vi får vänja oss vid en tillvaro utan de topplaceringar vi blivit bortskämda med genom åren.

Allt är så klart inte mörker. För två år sedan var Marcus Johansson 15:e man. Förra året tog Markus Jönsson samma placering och då skrällde Andreas Svensson dessutom som 22:a.

Men i år tog ingen lokal herråkare sig in bland de 40 bästa. Ska jag vara helt ärlig trodde jag inte att det hade hänt på 2000-talet. Men det har det, visade en snabb resultatgranskning. Rekordsnabba året 2012 startade inte Oskar Svärd, medan Markus Jönsson hade ett med sina mått dåligt år och blev 62:a.

Annars var ju Svärd under ett och ett halvt decennium en garant för topp tio-placeringar, medan Jönsson sju gånger har placerat sig bland de 20 bästa.

Nu är Svärds elitkarriär över – även om han lekte hem Försvarsmaktens Vasalopp i måndags – och Jönssons går sannolikt mot sitt slut.

Marcus Johansson är en värdig arvtagare, men när långloppen på skidor har kopierat cykelsportens sedan länge etablerade teamtänk, finns inga garantier för att han får chansen att visa det. I söndags hade han enligt egen utsago sin bästa Vasaloppsform någonsin. Men eftersom Lager 157 ski team hade två andra åkare med högre prioritet, fick han slita ut sig som hjälpryttare långt innan det skulle avgöras.

En relativt ung kille som Andreas Svensson har så klart också möjligheter att etablera sig som en stabil toppåkare. Och han lärde sig säkert lika mycket av årets väggning som av fjolårets framgång.

Allt är inte mörker på den lokala Vasaloppshimlen. Men den är inte fullt lika klarblå som för några år sedan.