Annons

Jonas Emtervall: Jonas Emtervall: Aldrig sett Falk ha sådan total kontroll

Satt du fast på jobbet utan möjlighet att se Hanna Falk i samtliga sprintheat i Falun? Då tycker jag att du ska gå in på SVT play och göra det i dag. Då kommer du se att Ulricehamn har en väldigt stark medaljkandidat till VM i Seefeld nästa år.
Jonas EmtervallSkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 mars 2018
Jonas Emtervall
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Uppvisningen i Falun gör redan nu Hanna Falk till en stark medaljkandidat i nästa års VM, skriver UT:s Jonas Emtervall.
Uppvisningen i Falun gör redan nu Hanna Falk till en stark medaljkandidat i nästa års VM, skriver UT:s Jonas Emtervall.Foto: Ulf Palm/TT

Världsmästerskapen i samma österrikiska ort som Gunde Svan firade stora triumfer i för 33 år sedan, är fortfarande nästan ett år bort. Men Hanna Falks fristilsform sedan årsskiftet gör henne redan nu till ett hett namn i nästa skidsäsongs givna höjdpunkt.

Egentligen har väl Falk ända sedan genombrottet haft rykte om sig att vara något bättre i den fria stilen, men fram till den här säsongen tyckte jag inte riktigt att det stämde. Förra säsongen hade hon flest pallplatser (tre av fem) i klassisk stil och som stakåkare har hon få överkvinnor i världscupcirkusen.

””Min lekmannaanalys är att vårens, sommarens och höstens tunga löpträning även gynnar benmuskulaturen när det ska klättras i skejtstil”,”
Annons

Till den här säsongen satsade Falk tillsammans med tränaren Niclas Grön på att ytterligare förbättra den klassiska åkningen, framför allt på diagonalen.

Det gav inte önskat resultat i världscupinledningen, där Falk före jul – med sina mått mätt – genomgående stod för fysiskt svaga och tekniskt knackiga insatser.

Nu ordnade det sig i tid till OS ändå, men det intressanta och verkligt kittlande är att hon ser ut som en ännu starkare fristilsåkare efter den klassiska satsningen.

Min lekmannaanalys är att vårens, sommarens och höstens tunga löpträning även gynnar benmuskulaturen när det ska klättras i skejtstil.

Jag har följt UIF-stjärnan i fem säsonger och sett de flesta världscuplopp hon gjort under den tiden. Inte sällan har hon åkt bra i prolog och kvartsfinal, för att sedan ha det lite tyngre i semifinalen och inte orka hela vägen i finalen.

Jag har aldrig sett en Hanna Falk ha sådan total kontroll som hon hade i samtliga heat på Lugnet i går.

SVT-experten Anders Blomquist lät allvarligt bekymrad över att Falk bara var fyra uppe på krönet efter sista backen i kvartsfinalen. Men det syntes ju ända till UT:s redaktion att benen var pigga och att 28-åringen hade koll på läget.

I semifinalen släppte hon upp Jonna Sundling i ledning på samma ställe, för att med mycket pigga ben sedan göra det avgörande rycket på exakt samma plats i finalen.

– Känslan som jag har haft i skejtåkningen nu på slutet är verkligen något jag tar med mig. Jag sätter tekniken i varenda skär och känner mig stark i backarna. Det är skönt för mig att veta att jag håller i fyra heat på en så här tuff bana. Där har jag helt klart något att bygga vidare på till nästa år, sa Falk när vi pratades vid efter segern i går.

Man kan lätt tänka sig hur mycket lättare det blir att om någon månad dra igång den hårda barmarksträningen efter de här framgångarna, jämfört med om besvikelsen efter petningen i OS-stafetten varit det sista bestående minnet från säsongen.

Annons

Nu har Hanna Falk slagit både Stina Nilsson och Majken Caspersen Falla i vinter. Och kan man göra det i världscupen är det förstås inte omöjligt att göra det i VM heller.

Mycket talar för att nästa skidsäsong till och med kan bli ännu roligare med Ulricehamnsögon sett.

Annons
Annons
Annons
Annons