Inget Västgötalopp för cykel nästa år

Sport Artikeln publicerades
Västgötaloppet MTB avgjordes 2018 i mycket blåst.
Västgötaloppet MTB avgjordes 2018 i mycket blåst.

Ett toppbetyg för arrangemanget hjälper inte – nästa år blir det inget cykellopp. – Det är för få åkare för att vi ska orka fortsätta.

cykel

Efter fem tävlingar så gör Västgötaloppet cykel ett uppehåll med arrangemanget nästa år. Trots att man fått mycket gott betyg från deltagarna för sin tävling.

– Loppet har ingått i långsloppscupen Mitsubishi MTB Challenge och har blivit ett av mest uppskattade loppen. Men vi har dessvärre inte kunnat få tillräckligt många startande för att det ska kännas meningsfullt att fortsätta på samma sätt, säger Göran Johansson, ordförande i Västgötaloppets styrelse.

Till årets tävling var 480 åkare anmälda och med tanke på att det krävs cirka 200 funktionärer för att kunna genomföra loppet, så blir det ekonomiska utfallet alltså för litet för att det ska motivera en fortsättning.

– Att arrangera en cykeltävling i slutet av september är inte det optimala, även om den ingår i långloppscupen. Säsongen är i princip slut för det stora flertalet, vilka då har börjat med vinteridrotter i stället. Vi försökte få arrangera tävlingen under våren i stället men övriga klubbar tyckte att schemat då blev för tätt, säger Göran Johansson.

Därför väljer alltså Västgötaloppet att avstå från att vara med i långloppscupen 2019.

– Eftersom man måste börja förberedelserna ett år i innan själva tävlingen, så valde vi att ta en paus nästa år. Under det uppehållet kommer vi att diskutera framtiden och vi får se vad vi kommer fram till, säger Göran Johansson.

Kan ni tänkas arrangera ett lopp utanför cupen?

– Ingenting är uteslutet utan allt är öppet.

Även att lägga ner cykelloppet för gott?

– Vi har sagt att Västgötaloppet ska stå på tre ben – skidor, löpning och cykel – och det finns nu inga planer på att ändra på det beslutet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.