Idrottsparet från norr hamnade i Dalstorp

sport Artikeln publicerades
För bara ett år sedan fanns inte en flytt på kartan för Moa Asp, Mikael Lasu och dottern Elma. Men efter drygt fyra månader som Dalstorpsbor inser de att de inte saknar speciellt mycket. ”Möjligen snön och kylan. Regn är jag inte så förtjust i”, säger Moa Asp.
Foto:Jonas Emtervall
För bara ett år sedan fanns inte en flytt på kartan för Moa Asp, Mikael Lasu och dottern Elma. Men efter drygt fyra månader som Dalstorpsbor inser de att de inte saknar speciellt mycket. ”Möjligen snön och kylan. Regn är jag inte så förtjust i”, säger Moa Asp.

Moa Asp och Mikael Lasu hade aldrig ens tänkt tanken att flytta från Kiruna när det ringde från Nittorp i våras. Men drygt fyra månader senare trivs de så bra med jobben, hockeyn och handbollen att de inte har några planer på att lämna södern.

Det är några dagar till jul och det ligger en hel del snö på parkeringsplatserna och gångvägarna runt Bokvägen i Dalstorp. Det snart 30-åriga bostadsområdet kallas i folkmun ”Akuten”, eftersom lägenheterna mer än en gång varit första tillflyktsorten vid skilsmässor i byn.

Moa Asp och Mikael Lasu har flyttat dit tillsammans, och har treåriga dottern Elma med sig.

Den 1 augusti lämnade de Kiruna, den stad där båda vuxit upp och bott i princip hela livet, och inledde sitt nya liv 160 mil söderut.

Allt började när Nittorps sportchef Niklas Nilsson helt otippat hörde av sig i början av året.

– Han ringde bara och surrade första gången och presenterade lite vad som kunde lösas här nere om vi ville röra på oss, säger Mikael Lasu.

Kände ni varandra sedan tidigare?

– Nej, inte alls. Han drog nog från höften, tror jag. Jag sa att jag aldrig stänger några dörrar, men när vi hade lagt på berättade jag för Moa om samtalet och vi skrattade lite. Det var ju liksom inte aktuellt för oss att röra på oss.

Men sportchef Nilsson gav sig inte. Snart hörde han av sig igen, med tips om ett jobb som Mikael kunde söka. I maj besökte paret så Nittorp med omnejd under en helg. När det också löste sig med jobb för Moa och bostaden i Dalstorp, var saken avgjord.

– Vi är väl ganska impulsiva av oss, så det var inte jättemycket diskussioner om det, säger Mikael.

– Samtidigt fanns det ju inte en tanke på att vi skulle flytta innan det här dök upp. Vi har ju aldrig pratat om det överhuvudtaget. Det är ju som kompisarna där hemma säger – ”vi trodde väl aldrig att ni skulle vara de som lämnar”, säger Moa.

Mikael jobbar som kommunikatör på ett företag i Borås, Moa som förskollärare i Nittorp. Elma går på dagis i Ljungsarp och idrotterna utövas i Nittorp respektive Ulricehamn. Till det kommer ett antal bortamatcher för båda.

Låter det flängigt? Inte om man är från Kiruna.

– Allt ligger ju så väldigt tätt här nere. Resorna vi har till bortamatcherna med Nittorp är ju nästan overkligt korta, säger Mikael Lasu, som under sin division 1-karriär med Kiruna inte sällan åkte närmare 90 mil enkel väg till bortamatcherna.

– Division 1 där uppe, speciellt i Kiruna, är ingen dans på rosor. Det vanliga var att man tog två bortamatcher samma helg. Då åkte man klockan sju på fredag morgon och kom ner till Sundsvall på kvällen. Sen var det match lördag och söndag, och sen åkte man direkt och var hemma typ sex på måndagsmorgonen. Då gick man och jobbade, efter att ha varit borta tre dygn.

Moa Asp hade nästan lika långa resor med Kiruna HK i division 2-handbollen.

– Men jag har inte ens tänkt på att det var långt förrän vi flyttade hit ner och man såg skillnaden. Nu tänker man att man har varit dum som har hållit på och åkt de där milen i alla år, säger hon.

Långt från familj och vänner kan man tänka sig att familjelogistiken blir knepig när träningar och matcher kolliderar. Men även det har löst sig genom Nittorps IK.

– Vi har några fotbollstjejer som kommer och hjälper till. Det är guld värt. Jättefina tjejer och Elma älskar dem, så allt har klaffat hur bra som helst, säger Moa.

Båda tycker att nivån på hockeyn och handbollen – division 3 i båda fallen – passar deras livssituation i dag. Men just nu talar mycket för att både KFUM Ulricehamn och Nittorp kommer att nosa på uppflyttning fram mot vårkanten.

– Det får man väl ta när det kommer i så fall. Jag trivs i alla fall jättebra i Nittorp. Det är grymt bra människor i både laget och föreningen, alla är väldigt ödmjuka, säger Mikael.

– Tidigare har KFUM sagt att man inte vill gå upp. Men nu låter det inte helt omöjligt. Jag tycker att det hade varit jättekul. Vi har bra bredd på alla positioner och det är riktigt härliga tjejer i laget, säger Moa.

Med huset hemma i Kiruna nyligen sålt talar en hel del för att vistelsen i södra Sverige blir långvarig.

– Vi har i alla fall inget som binder oss längre. Vi trivs bra och är här och nu, säger Mikael.

fakta

Gillar friluftsliv

Namn: Moa Asp.

Ålder: 27 år.

Bor: I lägenhet i Dalstorp med Mikael och Elma.

Yrke: Förskollärare. Arbetar just nu i Nittorp.

Intressen: ”Vara ute. Åka skidor både utför och på längden”.

Äter helst: Tacos.

Dricker helst: ”Jag är ganska tråkig och gillar vatten”.

Läser: ”Inte mycket”.

Lyssnar på: Lars Winnerbäck.

Tittar på: ”Idol och Så mycket bättre på helgerna. Fastnade ett tag i One Tree Hill”.

Namn: Mikael Lasu.

Ålder: 33 år.

Bor: I lägenhet i Dalstorp med Moa och Elma.

Gör: Kommunikatör Kryss Invest i Borås.

Intressen: Friluftsliv.

Äter helst: Pizza.

Dricker helst: ”Jag är barnsligt förtjust i en välupphälld kall fatöl”.

Läser: ”Inte så mycket, men när jag läser är det biografier och andra verklighetsbaserade grejer”.

Lyssnar på: ”Mycket poddar, allt om Palmemordet, kriminalpoddar överlag och P3 Dokumentär”.

Tittar på: ”Jag har inte tillräckligt mycket tid till det, men jag skulle vilja titta mer på Seinfeld. Moa har lite svårt för serien, men jag vet inte hur många gånger jag har sett alla avsnitt. Den är tidlös och genial”.

Visa mer...