Falk åkte ut i semifinal i Drammen

längdskidor Artikeln publicerades
Precis som föra året slutade Hanna Falk åtta i Drammens sprintkval.
Foto: Lise Åserud/TT
Precis som föra året slutade Hanna Falk åtta i Drammens sprintkval.

Hanna Falk slutade efter en stark slutforcering tvåa i sin kvartsfinal. Men i semifinalen tog äventyr i Drammens världscupsprint slut.

Precis som i kvartsfinalen hamnade Hanna Falk på efterkälken i inledningen av semifinalen. Uppför den första branten var det tydligt att hon inte fick fast skidorna och hon tappade en hel del när hon blev tvungen att saxa sig upp.

I utförskörningen fick hon i alla fall kontakt med övriga, men hon var fortsatt femma när upploppet inleddes. Där gick UIF-åkaren till en början mycket starkt. Hon avancerade till tredje plats och såg ett tag ut att vara på väg till final.

Men ett felaktigt spårval gjorde att Falk fick bromsa lite bakom ryskan Natalia Nepryaeva. När 28-åringen tappade fart och rytm forsade Krista Pärmäkoski och Nadine Fähndrich förbi. Falk orkade inte komma tillbaka och tappade till femte plats i mål.

Fähndrich diskades sedan direkt efter målgång, eftersom hon körde på Tiril Udnes Wengs skidor i början av semifinalen. Hanna Falk flyttades därmed upp till fjärde plats i heatet.

Slutplaceringen i tävlingen blev åtta och det är tangerat säsongsbästa i klassisk stil. Falk hade ju samma placering i världscuptävlingen i Planica strax före OS. Femteplatsen i Pyeongchang är och förblir alltså hennes bästa klassiska sprintresultat i vinter.

Falk hamnade tidigt långt bak i kvartsfinalfältet i Drammen och var bara på femte plats när banans första stigning var avklarad. Den positionen var hon kvar i ända fram till det långa upploppet.

Väl där var UIF-åkarens stakning och diagonalåkning mycket vägvinnande och hon avancerade snabbt upp till tredje plats. Efter en stark avslutning och fällning över mållinjen, samtidigt som Lotta Udnes Weng inte alls satte tekniken, var Falk tvåa i mål, bara 35 hundradelar efter segrande Stina Nilsson och 80 hundradelar före Weng.

28-åringen får nu åka i den andra semifinalen och slipper därmed möta både Maiken Caspersen Falla och Stina Nilsson.

Efter en något trög start i prologen – Falk hade bara 31:a tid efter 600 meter – spurtade hon starkt på det långa och tunga upploppet i centrala Drammen. Faktum är att hon var snabbast av alla under slutdelen. Falk gick i mål som åtta, 3,79 kvalettan Maiken Caspersen Falla, som leder sprintcupen och vann i Lahtis så sent som i lördags.

Hanna Falks tid var den näst snabbaste av de svenska. Anna Dyvik imponerade när hon tog sig i mål som tvåa. Stina Nilsson var 17:e, Ida Ingemardsotter 22:a och Jonna Sundling 29:a. Maja Dahlqvist blev 37:a och missade kvartsfinalerna med nästan två sekunders marginal.

Utanför avancemang hamnade även Viktor Thorn, som precis som i Lahtis i lördags gjorde en svag prolog.

UIF-åkaren var en dryg sekund bakom Emil Jönsson, som knep den sista kvartsfinalplatsen, och slutade på 35:e plats. Avståndet upp till världsmästaren Johannes Hösflot Kläbo var över tolv sekunder. En enorm marginal på bara 1,2 kilometers åkning.

För Borås Karl-Johan Westberg gick det ännu sämre. Han bröt skidan under kvalåket.

– Jag ramlade, jag vet inte vad som hände. Det är bara mitt eget fel, säger Westberg till Aftonbladet.

Det är inte så vanligt att knäcka skidan?

– Nej, det var första gången på tävling.

Kvartsfinalerna drar igång klockan 15.30 och sänds i SVT.