Jonas Emtervall: Ett år som inte är något annat likt

Sport Artikeln publicerades
Foto:Pernilla Rudenwall

Det är nästan ett år sedan, men känns som i går. 30 000 människor skapade en fest som är helt unik i sitt slag. Inte bara för Ulricehamn, utan för hela skidvärlden.

På redaktionen har vi haft lite roligt åt Håkan Sandahls videoinspelade årskrönika och julhälsning, som har kunnat ses på kommunens Facebooksida.

Kommunchefen börjar där man måste börja – både kronologiskt och storleksmässigt – med världscupen i längdskidor. ”60 000 besökare, fantastiskt” avrundar Sandahl innan han i nästa andetag går vidare med att ”i februari utökade Sim- och sporthallen sina öppettider och månaden därpå firade man 35 år. Byggenheten började med drop in-verksamhet för att utöka servicen till medborgarna”. Och så vidare.

Kontrasterna mellan händelsernas dignitet är så slående att det blir komiskt. Och det är förstås inte Håkan Sandahls fel. Exakt samma problematik uppstår ju i UT-sportens egen sammanställning av året.

Vad man än lägger efter tidernas idrottshändelse i Ulricehamn kommer det ju att bli futtigt. Vem bryr sig om att Äspered skrällvann STT-cupen i Nittorp, liksom?

Nu har vi ett 2018 utan världscuptävlingar att se fram emot. Det kan för all del bli ett roligt lokalt sportår ändå. Hanna Falk ska köra OS för andra gången och förhoppningsvis får Marcus Rohdén haka på Janne Anderssons party till VM i Ryssland. I den lokala fotbollen blir det spännande att se om Dalstorps kan fortsätta prestera på topp i en helt ny serie och hur UIFK hanterar omstarten och alla derbyn i fyran. Vi kommer också att kunna ta del av stora tävlingar i motocross, golf och beachhandboll på nära håll, så det finns onekligen mycket att se fram emot.

Men bäst av allt är ändå att det bara är lite drygt ett år till 26–27 januari 2019 – då världscupen är tillbaka på Lassalyckan.

Gott nytt år!