Emtervall: Modernt och omodernt bakom drömstarten

fotboll Artikeln publicerades
Andreas Granqvist var en välförtjänt svensk hjälte mot Sydkorea. Samtidigt kan Marcus Rohdén (längst till vänster) ha kommit närmare speltid mot Tyskland på lördag, skriver UT:s Jonas Emtervall.
Foto: Pavel Golovkin
Andreas Granqvist var en välförtjänt svensk hjälte mot Sydkorea. Samtidigt kan Marcus Rohdén (längst till vänster) ha kommit närmare speltid mot Tyskland på lördag, skriver UT:s Jonas Emtervall.

Modern teknik och den kanske mest omoderne spelaren på planen gav Sverige den VM-start hela nationen suktade efter.

Marcus Rohdén fick stanna på bänken, men stärkte ändå sina aktier för spel längre fram under mästerskapet.

Det har skällts mycket på VAR sedan den moderna videotekniken började testas i ligor och cuper runt om i Europa. Men efter fem dagars spel i VM kan väl ingen som gillar fotboll ha särskilt mycket att invända mot att världens mest konservativa sport nu äntligen tagit steget in på 2010-talet.

Speciellt inte om man är svensk. För utan VAR hade inte Viktor Claesson fått den straff han förtjänade och VM-premiären hade mycket väl kunnat sluta med delad poäng istället för seger till Sverige.

”Han är en gammaldags svensk ledartyp, befriande fri från varumärkesbyggande och annat som hör den moderna fotbollen till”.

Man kan heller inte nog hylla Andreas Granqvist – som säkert hann få en hel del tankar i huvudet under den tid det tog för domaren att granska tv-bilderna – för att han behöll kylan och så säkert placerade in straffen precis vid stolpen.

Kapten Granqvist ledde även i övrigt laget på samma föredömliga sätt som i playoff-matcherna mot Italien och är tydligt en spelare som växer med uppgiften. Han är en gammaldags svensk ledartyp, befriande fri från varumärkesbyggande och annat som hör den moderna fotbollen till. Och jag tror inte att jag var ensam om att få vibbar av Olof Mellberg och kanske framför allt av Johan Mjällby när man såg ”Granen” i VM-premiären.

Sverige gjorde alla sina tre byten och Marcus Rohdén valdes inte vid något av dem. Men ett par saker talar ändå för att Knätteexporten kan bli ett tidigare inhoppsalternativ i kommande matcher.

Viktor Claesson fick för det första en lite onödig varning. En till och han är avstängd. Är Sverige i poängläge och blir tillbakapressat av Tyskland på lördag, kan Janne Andersson mycket väl kasta in en Marcus Rohdén för att inte riskera att Claesson – en av de bästa svenskarna mot Sydkorea – får ytterligare en varning och blir avstängd.

Det är heller inte omöjligt att Gustav Svenssons darriga insats för Rohdén närmare ett inhopp på det centrala mittfältet. Svensson var inne ett fåtal minuter men lyckades på den korta tiden först tappa markeringen på Hee-Chan Hwang, så att anfallaren fick Sydkoreas bästa målchans i matchen, och sedan helt ostörd sparka ut bollen till hörna.

Men Sverige höll undan och vann. Och det var faktiskt det enda som betydde något den här måndagen.

Jag tror knappast att ett Tyskland som nu är piskat att vinna ser fram emot att möta Sverige på midsommardagen.