Emtervall: Allt med säsongen var bra – utom slutet

Sport Artikeln publicerades
Foto:Victor Hultgren

Efter en säsong där Dalstorp överraskat alla blev eftersmaken ändå lite besk. Men redan i dag, med några dagars distans, tror jag att de allra flesta känner en stor stolthet.

Det har känts lite på slutet. Utan att Dalstorp på något sätt har rasat ihop under hösten, har varken prestationer och resultat nått riktigt samma nivåer som före sommaruppehållet.

Skälen är flera. Tränaren Morgan Örn har flera gånger varit inne på att motståndarlagen spelat med en helt annan respekt under seriens andra halva. I klartext innebär det ett kompaktare försvarsspel och färre möjligheter till vindsnabba och målgivande kontringar, vilket var Dalstorps signum under våren.

Det har också känts som att en del nyckelspelare har varit slitna på slutet. Erik Axengren har till exempel inte varit riktigt lika dominant som i våras och han har själv pratat om att den långa säsongen har tärt på kroppen. Inget konstigt med det. Axengren har en krävande spelstil och han har spelat fler fotbollsmatcher den här säsongen än han har gjort de senaste fem åren tillsammans.

Avgörande blev Dalstorps svaga resultat mot toppkonkurrenterna under hösten. Det blev bara sammanlagt ett poäng från mötena med Eskilsminne, Tvååker och Sävedalen.

Det är väl också så att flyt och oflyt brukar jämna ut sig i längden. I våras vann Dalstorp många jämna matcher med uddamålet – totalt blev det tio segrar med ett måls marginal under säsongen – och nu på slutet har det varit lite stolpe ut istället.

Mot Sävedalen i näst sista omgången borde Dalstorp förstås ha vunnit efter en stark insats och ledning med två man mer på planen.

Mot Varberg i lördags hade de gulsvarta också sina chanser under de 25 galna minuter som avslutade matchen. Men Sebastian Forsblad sköt sitt friläge på målvakten, Tommy Bohman nickade hårfint över och Johan Einarsson rullade bollen precis utanför stolpen.

”Hade vi haft samma flyt som i våras hade vi vunnit den här matchen”, påpekade Morgan Örn helt korrekt efter matchen.

Det var en smått märklig stämning på Dalshov efter förlusten i lördags. Spelare och tränare var förstås besvikna, men jag såg och hörde också en och annan klubbledare pusta ut.

Ett division 1-avancemang hade inneburit stora påfrestningar på flera plan, inte minst ekonomiskt. Förmodligen hade det även sportsligt varit en lite för hög nivå för det här laget. Men nog hade det varit spännande att få se Dif göra det man kanske är allra bäst på – hålla laget kompakt och ställa om snabbt mot bra spelmässigt dominanta.

Nu blir uppgiften istället att göra en minst lika bra säsong i tvåan nästa år. En rejäl utmaning det också.