Det är nytt på världscupen 2019

Ulricehamn Artikeln publicerades

Väggen, hyllan, flera tunnlar och mycket mat. Världscupen 2019 bjuder på flera nyheter.

Världscupen 2017 var en succé. Inte minst för att tävlingarna drog stor publik. Likväl identifierade arrangörerna ett antal förbättringsområden. När världscupen 2019 nu närmar sig kan vd Johan Falk konstatera att de i princip har lyckats genomföra alla.

– Vi tycker att vi har spetsat till det utifrån den utvärderingen vi gjorde, säger han.

För att förbättra för publiken har det skapats mer läktarplats. Cirka 1 500 extra platser gör att det nu får plats cirka 9 000 besökare på läktarna inne på stadion.

Det går också att välja var på stadion man vill stå, på upploppet eller i kurvan.

En nyhet är att antalet bildskärmar utökas från tre till fyra genom att publikområdet Torget får en bildskärm.

En stor nyhet är att banan har fått ett nytt kuperat parti som heter Väggen. Likt Ryckåsen får området en egen speaker och en egen kiosk. Det betyder att publiken både vid Ryckåsen och Väggen kan lyssna på en speaker som kommenterar händelseförloppet på just den platsen.

Väggen gör också banan mer kuperad, vilket var ett önskemål från internationella skidförbundet. Nu är banan också godkänd för världscuptävlingar fem år framåt.

När det gäller banan har arrangörerna i samarbete med andra aktörer byggt ut konstsnösystemet.

– Det behövs inte lika många kölddygn för att täcka hela banan, säger Johan Falk.

I och med Väggen har arrangörerna behövt korta banan någon annanstans. Det har man gjort vid stadion där åkarna nu åker in via ett område som kallas Hyllan. Förändringen innebär att publiken inne vid stadion får se åkarna lite mer.

Med hjälp av tre nya tunnlar och nya publikvägar har det blivit lättare för publiken att röra sig runt banan. Bland annat kan man ta sig ut i skogen både norr och söder om banan.

Ljudet har förstärkts på olika sätt. Dels har Ryckåsen fått fler högtalare, dels går ljudet från stadion ut till fler högtalare. Bland annat har Torget fått en högtalare där man hör ljudet från stadion.

Förutom detta har det skett förändringar av mat- och fikaserveringen.

Likt 2017 finns det kiosker, totalt fem stycken. Men nu kommer det finnas ett speciellt matområde, där tre företag från Ulricehamn kommer att erbjuda mat.

Dessutom kommer det den här gången finns möjlighet för publiken att gå inomhus och äta i något som kallas loungen. Den kommer vara lokaliserad i fotbollshallen.

Under världscupen 2019 kommer det också finnas ett litet område för barn där det går att pröva på skidåkning. Det är inte någon tidtagning eller tävling utan barn mellan fem och tolv år kan gå dit och pröva på att åka skidor.

Slutligen har arrangörerna också tagit beslut om att parkeringen ska vara helt gratis. Förra året kunde besökarna lämna en frivillig parkeringsavgift men i år har man gått ut med att parkeringen är gratis. Detsamma gäller bussarna till och från tävlingsområdet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.