Comeback för Wessbo i Södra Ving

Fotboll Artikeln publicerades
Viktor Wessbo är tillbaka i den rödsvarta tröjan efter fyra års uppehåll. Här stiftar han bekantskap med motståndarna UIFK:s hemmaplan Lassalyckan.
Foto: Evelina Segerqvist
Viktor Wessbo är tillbaka i den rödsvarta tröjan efter fyra års uppehåll. Här stiftar han bekantskap med motståndarna UIFK:s hemmaplan Lassalyckan.

Sex år har gått sedan första skadan. Fyra år har gått sedan han lade av helt. Nu är Viktor Wessbo äntligen skadefri och tillbaka i den rödsvarta dressen, och han är mer än redo för att börja om i Södra Ving.

Att ta ett sabbatsår från fotbollen är inte ovanligt. Men att göra comeback fyra år efter att ha lagt skorna på hyllan, är kanske desto mer sällsynt.

För 30-årige Viktor Wessbo blev saknaden efter det gamla laget till slut för stor.

– Egentligen tänkte jag bara vara med och träna lite, men foten känns bra än så länge så jag kör på i den mån jag kan, säger han.

Allt började under en u-lagsmatch mot Äspered för snart sex år sedan. Han fick en rejäl smäll på högerfoten, men spelade vidare både matchen och säsongen trots smärtan. När han till slut beslöt sig för att undersöka skadan året efter, visade det sig att han hade hade flera lösa benflisor i framsidan av foten.

– Det blev operation och rehab på en gång, säger Viktor Wessbo.

Den stabile mittbacken kunde komma tillbaka i spel året efter. Då var han med och lyfte Svif till division fyra. Men sedan tog det stopp igen. Samma år som de rödsvarta klev upp i fyran fick Wessbo återigen ont i foten.

– Då upptäckte läkarna att jag hade en lös benflisa kvar i foten, samtidigt som det hade bildats massa förkalkningar och brosk runtom.

Det blev återigen operation för Wessbo, som i samma veva flyttade till Jönköping. Kort därefter fick han och frun Olivia sitt första barn. Därför föll det sig naturligt att lägga skorna på hyllan.

– Att kolla efter något annat lag har aldrig varit aktuellt för mig. Det har alltid varit Svif eller ingen fotboll alls för min del, säger Wessbo.

Men i somras bar flyttlasset hem till Ulricehamn igen. Och med det gamla klubblaget så nära kunde veteranen inte hålla sig borta. Efter att ha tränat hårt på egen hand under hösten, testade han att vara med på ett och annat fotbollspass igen.

– Det kändes bättre än vad jag trodde både i foten och med bollkänslan, så jag kommer köra så långt det går.

Med ett fullspäckat schema av både jobb och småbarnsfamilj, har Viktor Wessbo svårt att vara med på alla tre träningar i veckan. Men han deltar i den mån han kan, och än så länge har det gett utdelning. Under försäsongen har han redan fått vara med i två träningsmatcher med A-laget och tränaren Senad Filipovic har visat honom förtroende inför den stundande säsongen.

– Jag är glad för det jag får vara med och spela, men räknar inte med särskilt mycket speltid, säger Wessbo.

Under sina fyra års uppehåll från fotbollen har Wessbo förändrats som fotbollsspelare. Tidigare hade han en tydlig ledarroll som både lagkapten och assisterande tränare, för att därefter bli tränare för laget. Numera vill han ta en lite mer anonym roll som spelare och snarare bidra med sin rutin och spelförståelse.

– Eftersom jag är med i fotbollssektionen kommer jag försöka vara en länk mellan sektionen och laget. Förhoppningsvis kan jag lyfta några av de yngre spelarna.

Inför säsongen som kommer har Södra Ving, förutom Viktor Wessbo, fått ytterligare några nyförvärv. Målvakten Kalle Johansson är tillbaka efter ett år i UIFK, och de rödsvarta får förstärkning av flera yngre spelare.

Med lag som Gällstad och UIFK i serien tror Wessbo att det kan bli en tuff säsong, men han tror ändå att laget kan vara med och tampas i övre delen av tabellen.

– Vi har ett stabilt försvarsspel och vassa anfallsspelare, så jag tror nog att vi kan vara med i toppstriden.

Om laget

Södra Vings IF

Serie: Division 4 södra.

Hemmaplan: Slottsvallen.

Tränare: Senad Filipovic (tredje året).

Placering i fjol: Åtta.

Nyförvärv: Kalle Johansson (mv), Samuel Saitovic, Jesper Andersson och Pascal Ntamukunzi, alla UIFK, Viktor Wessbo (b), comeback.

Spelarförluster: David Karlsson (mf), UIFK, Jonas Hulander och Elon Lövgren, flyttat till Göteborg.

SENAD FILIPOVIC OM…

…om försäsongen: ”Den har varit upp och ner. I början var väldigt många sjuka eller bortresta, men nu är alla hemma och det ser bättre ut”.

…målsättningen: ”Att etablera oss som ett stabilt division 4-lag. Vi måste bli lite jämnare och inte bjuda på så många mål som vi gjorde förra året. Det har vi jobbat på och försvaret ser bättre ut nu”.

…seriefavoriter: ”Alingsås kommer från trean. Kronäng kan nog också bli väldigt bra med sina fina nyförvärv”.

…sina nyckelspelare: ”Vår styrka är hela laget och moralen vi har. Sen kan man inte glömma att vi har en profil i Henrik Svedberg, som spelat i allsvenskan, superettan och nu i högstaligan i futsal”.

Premiär: Skepplanda borta, lördag 15.00.

Visa mer...
För Viktor Wessbo har det aldrig varit aktuellt att spela någon annanstans än Södra Ving. Nu får han komma tillbaka och för första gången spela med laget i division 4.
Foto: Evelina Segerqvist
För Viktor Wessbo har det aldrig varit aktuellt att spela någon annanstans än Södra Ving. Nu får han komma tillbaka och för första gången spela med laget i division 4.

Fakta

Viktor Wessbo

Ålder: Nyss fyllda 30 år

Bor: Flyttade till Ulricehamn i somras.

Familj: Frun Olivia, samt två barn på ett och tre år.

Intressen: ”Jag spelar en hel del musik och har gjort det i alla år. Spelar både ensam och i band”.

Spetskompetens: Har bra spelförståelse och förmåga att läsa spelet.

Förebild: ”Claudio Caniggia, han spelade bland annat i VM -94 med Maradona. Annars har jag länge haft Olof Mellberg som förebild”.

Favoritlag: ”Liverpool, utan tvekan”.

Visa mer...