UIF-åkaren störde dameliten – diskades

längdskidor Artikeln publicerades
Rasmus Ax (i svartgul UIF-dräkt) störde både Britta Johansson Norgren (längst till vänster) och Katerina Smutná i slutet av Vasaloppet. Straffet blev hårdast tänkbara.
Foto:ULF PALM / TT
Rasmus Ax (i svartgul UIF-dräkt) störde både Britta Johansson Norgren (längst till vänster) och Katerina Smutná i slutet av Vasaloppet. Straffet blev hårdast tänkbara.

Rasmus Ax var på väg mot sitt livs Vasalopp. Nu slutade dagen istället med att UIF-åkaren blev diskad efter att ha stört dameliten.

Rasmus Ax klarade sin målsättning om en topp 100-placering när han gick i mål som 96:a. Den placeringen fick han dock inte behålla särskilt länge.

– Jag fick gå upp till tävlingsjuryn och då sa de det. Jävligt surt när man gör sitt livs lopp, säger Ax.

I höjd med campingen ungefär en kilometer från Mora låg Rasmus Ax, som figurerade flitigt i SVT-sändningen under söndagsförmiddagen, ett par placeringar bakom Katerina Smutná i högerspåret.

I ett försök att avancera klev han utanför spår och stakade med kraftiga tag sig förbi österrikiskan för att sedan kliva in i spåret igen. Problemet var att han gjorde det allt för snävt. Ax klev upp på Smutnás skidor så att hon tappade fart, samtidigt som han själv tappade balansen och vinglade vidare åt vänster. Herråkaren i nästa spår blev påkörd av Ax och trängde i sin tur Britta Johansson Norgren i vänsterspåret.

– Ska jag vara helt ärlig var det knappt att jag visste att det fanns damer runt omkring mig. Jag ville bara spurta för att komma in topp 100, säger Rasmus Ax.

Köper du diskningen?

– Jag säger inte att det inte var ojuste, men jag ville bara komma i mål. Visst vinglar jag till, men Vasaloppet är ändå ett stort motionslopp och sådant här händer hela tiden. Tittar bara på hur det ser ut i Risbergsbacken, där folk ramlar och kör in i varandra. Det är ju så det är i Vasaloppet.

Tror du att du straffet hade blivit detsamma om du enbart stört herråkare?

– Det ska jag inte uttala mig om. Men det är klart att det påverkar i och med att de slogs om segern. Sen förstår jag inte riktigt hur de kan döma en herråkare för något som bara påverkar damklassen. Vi konkurrerar ju inte.