ÅT klart för trean: ”En konstig säsong”

fotboll Artikeln publicerades
Det blev ett vilt firande i klubbstugan sedan det stod klart att Åsarps IP åter blir en division 3-arena nästa år. Här sprutar lagkaptenen Linus Johansson skumpa över lagkamraterna. 9 bilder
Foto:Jonas Emtervall
Det blev ett vilt firande i klubbstugan sedan det stod klart att Åsarps IP åter blir en division 3-arena nästa år. Här sprutar lagkaptenen Linus Johansson skumpa över lagkamraterna.

Åsarp-Trädet är tillbaka i division 3. Efter en dramatisk lördagseftermiddag blev man bästa tvåa i västgötafyrorna och tog en direktplats till trean. På kvällen firades framgången som sig bör som en serieseger.

– En serieseger är ännu mer speciell, det går inte att komma ifrån. Men det här är bara ett pyttelitet snäpp under. Fantastiskt roligt att få vara med och göra det med det här gänget, säger ÅT-tränaren Peter Uvesten, som redan är klar för en fortsättning nästa säsong.

Peter Uvesten var snabb att ringa och tacka sonen Niclas efter att sista omgången spelats färdigt. Det var nämligen delvis tack vare att Edsvära-Norra Vånga, som tränas av Uvesten junior, besegrade IFK Hjo på bortaplan som Åsarp-Trädet kunde kliva förbi och knipa andraplatsen i norra fyran.

ÅT gjorde också sitt, genom att slå redan klara seriesegraren Tidaholms Goif med starka 3–1 på bortaplan.

– Vi fick inte till det mot Mariestad förra helgen, men i veckan har vi bara pratat detaljer och sett framåt mot sista matchen. Vi jobbade med ett jättehjärta och tog chansen när vi fick den, säger Peter Uvesten.

Lagkaptenen Linus Johansson skriver under på allt hans tränare säger:

– Peter har verkligen präntat in i oss att vi ska skita i plattmatchen mot Mariestad, släppa allt vad serien heter och enbart fokusera på att vinna mot Tidaholm. Jag var så inställd på det att det säkert tog en halvtimme innan jag fattade att vi gått upp, säger Linus Johansson.

Det var ÅT:s bäste för dagen, Jesper Hermansson, som gav bortalaget ledningen med en klackstyrning efter 21 minuter på Ulvesborg. Tidaholm kvitterade visserligen tiotalet minuter senare, men strax innan paus återtog ÅT ledningen när formtoppade Elvedin Kusturica kliniskt placerade bollen i nät.

I andra halvlek blev Åsarp-Trädets bänk informerad om att Edsvära-Norra Vånga ledde klart och då blev det nervöst en stund, innan Robin Andersson kunde trycka in 1–3.

När segern var i hamn drygt 20 minuter senare och beskedet kom via telefon att IFK Hjo förlorat, bröt det stora jublet ut.

– Fantastiskt roligt. Det har varit en konstig säsong. Vi började ju jättestarkt, förlorade inte en enda match under första halvan och ledde serien med många poäng. Sen blev det grus i maskineriet och vi vann inte på sju matcher, men ändå var vi med nu på slutet, säger Linus Johansson.

– Vi har haft två matcher mot Skultorp, där vi har gjort ett kvitteringsmål på sista sparken. Det visar på mentaliteten vi har i truppen. Vi har gått runt på mycket folk i år och alla drar åt samma håll. Sen samlade vi mycket rutin i trean i fjol. Det har varit jätteviktigt.

Nu är ÅT tillbaka i trean och avlöser därmed UIFK som kommunens bästa lag.

– Vi har legat väldigt lågt med planeringen inför nästa säsong, med tanke på att läget varit osäkert. Men nu blir det intensivt jobb för fotbollsgruppen. Alla som var med förra året vet att det krävs lite mer i trean, säger Peter Uvesten.

En viktig pusselbit är redan på plats. Anton Johansson, som varit lagets ledande spelare i många år, missade största delen av årets säsong på grund av en knäskada. Nu är han tillbaka i spel och med en full försäsong i ryggen blir han ett finfint tillskott i division 3 nästa säsong.

division 4 herr

Tidaholms Goif – Åsarp-Trädet 1–3 (1–2)

Mål: 0–1 (22) Jesper Hermansson, 1–1 (32) Ashur Gewargis, 1–2 (43) Elvedin Kusturica, 1–3 (69) Robin Andersson.

Domare: Fredrich Pekar.

Publik: 150.

ÅT:s lag: Viktor Johansson – Robin Johansson, Jonas Olsson, Marcus Blom Daniel Grönborg – Jesper Hermansson, Robin Andersson, Linus Johansson, Olle Kalen – Elevdin Kusturica, Calle Gustavsson.

Ersättare: Rasmus Rylander, Adam Sjöberg, Anton Johansson, Jonathan Johansson, Tony Wilgotson, Patrik Odén, Marcus Medin.

UT-märkta:

3 Jesper Hermansson

2 Linus Johansson

1 Marcus Blom

UT-delade av Peter Uvesten

Visa mer...