5 frågor och svar om Falks prolog

längdskidor Artikeln publicerades
Hanna Falk under världscupprologen i Dresden.
Foto:Jonas Emtervall
Hanna Falk under världscupprologen i Dresden.

Hanna Falk var snabbast av alla i världscupprologen i Dresden. UT:s Jonas Emtervall finns på plats och ger sin syn på inledningen av helgen.

1 Hur såg åkningen ut?

– Det såg ut att gå fort och det var bra bett i skären. Efter cirka en och en halv minuts åkning syntes det att Falk hade tagit in en del på Ida Ingemarsdotter, som startade 15 sekunder före. Men ska jag vara ärlig såg Stina Nilsson ännu snabbare ut. Storfavoriten bombade på för fullt, så det är ett gott betyg för Hanna Falk att gå jämnt med Nilsson och till och med vara två hundradelar före.

2 Hur mycket kan man egentligen utläsa av en prolog?

– Tja, frågar du Hannas pappa Johan Falk, så har medierna en tendens att dra för stora växlar på just prologerna. Och det kanske vi gör. Men ofta är det ju det enda man har att gå på när man ska försöka bedöma dagsformen. Och ju bättre placering, desto bättre är det förstås. Hanna Falk har gjort 67 sprinttävlingar i världscupen och det här var faktiskt bara femte gången hon vann prologen. Hur det har gått tidigare? I Otepää 2011 gick hon till semi, i Lahtis 2015 till final och i Gatineau 2016 vurpade hon i kvartsfinalen. Senast UIF-stjärnan vann prologen var i Quebec i mars i fjol. Då blev hon trea i finalen.

3 Hur är inramningen?

– Jag är positivt överraskad, även om vinterkänslan förstås är begränsad. Det var mycket folk och bra tryck på upploppsläktaren redan under prologen. Och det var en hel del folk utmed banan också. Det kan nog bli riktigt festligt i eftermiddag. Särskilt om några tyskor och tyskar tar sig långt.

4 Något annat som är värt att nämna?

– Att den svenska daminsatsen överlag var väldigt bra. Alla sex åkare gick vidare med placeringarna 1, 2, 4, 5, 16 och 24. Däremot gick bara två av fyra norskor vidare. Undrar när det hände senast. De svenska herrarna övertygade inte fullt lika mycket. Men fyra av sex tog sig vidare och det är godkänt. Karl-Johan Westberg, Borås, var en av de två utslagna. Som 41:a man var han nästan två sekunder från avancemang. Där rök kanske också chansen att få åka teamsprint i morgon och även den pyttelilla OS-chans Westberg möjligen hade.

5 Hur går det för Falk i eftermiddag?

– Hon valde kvartsfinal två och ställs där mot Sophie Caldwell, USA, tyskorna Victoria Carl och Hanna Kolb, Jonna Sundling och Aurore Jean, Frankrike. Jag blir förvånad om hon inte går vidare och tar säsongens hittills bästa världscupplacering. Tiondeplatsen i Davos är bäst hittills.