Katarina Muhonen är ordförande i SKTF i Ulricehamn sedan den 17 oktober. Hon känner sig stärkt av att flera medlemmar har kommenterat med ord som "vi tror på dig."

Katarina håller i SKTF-klubban

Porträtt 2008-12-01

Efter nyår blir det allvar för Katarina Muhonen. Då blir hon fackordförande med rätt att svinga fackklubban en dag per vecka.Ordförandeposten är dock inte ny för Katarina Muhonen, familjehemssekreterare på Ulricehamns kommun. Den 17 oktober tillträdde hon då den förre ordförande lämnade styrelsen. Katarina hade då haft titeln vice ordförande en längre tid.

Katarina har varit fackligt aktiv i facket sedan studietiden. Hon gick med i SKTF redan under sin högskoleutbildning i Umeå.

– Det var egentligen inget aktivt val. Det var många fackförbund som erbjöd medlemsskap, men deras monter och personerna i den hade mest utstrålning, så därför blev det att jag valde dem.

När hon sedan som ombud fick vara med och förhandla åt en medlem i Ulricehamn, blev hon liksom fast i fackarbetet för det var så roligt. Då fick hon också frågan av styrelsen om hon ville bli vice ordförande, vilket hon tackade ja till. Nu har hon gått många kurser i fackets regi och hon konstaterar att fackligt engagemang är en sorts vidareutbildning på livet.

– Man får lära sig så mycket. Inte bara om facket, lagar och regler utan också om hur samhället fungerar.

Hon pratar sig också varm för sin styrelse och för facket centralt som hjälper till så gott de kan.

– Min första tanke när jag blev tillfrågad om jag ville bli ordförande var att "det här klarar inte jag", men ombudsmannen sa att det gjorde jag visst. Sedan frågade han vad jag behövde för att kunna axla rollen.

Hemma har hon en sambo som varit ordförande i Metall på sin arbetsplats. Han är duktig på arbetsrätt och att peppa.

– Men jag har träffat flera medlemmar som sagt att de tror att det blir bra med mig på den här posten. Det känns skönt att veta.

Verksamhetsplanen för nästa år är antagen och den handlar i stort sett om hur klubben ska få sina medlemmar att bli nöjda dels med sitt arbete men också med klubbens insatser. Katarina har konstaterat, efter sex år på socialkontoret, att inte alla lämnar kommunen med positiva erfarenheter.

– Jag vill att folk ska vara nöjda när de slutar här och att de ska vara nöjda med sin arbetsdag när de går hem.

Ett annat mål för Katarina och hennes styrelse är att få fler att gå med.

– Det är med medlemsskap i facket är lite av en generationsfråga. För mina föräldrars generation så är det självklart att man ska vara medlem i facket, men de som slutar skolan i dag funderar mycket på varför de ska betala en fackavgift varje månad. De har inte riktigt förstått meningen med att organisera sig eftersom arbetslivet är så pass tryggt som det är i dag. Men kan man som fack erbjuda andra saker som tilltalar ungdomar, så tror jag att vi kan få in dem.
Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive