Just nu är det trädgårdsarbete som gäller för Nina Turunen i hennes trädgård. Underbart, tycker hon. FOTO: Anette Westerlund

Nina med pokerfejset söker en vän

Släkt & vänner 2012-05-11 | Uppdaterad 2012-05-11

Nina Turunen bor sedan början av 1980-talet i ett eget hus i Påbo. För någon vecka sedan annonserade hon i UT om att hon sökte en kompis. Det här är Nina:– Men vad fin du är! Ja du får fråga vad du vill, så ska jag svara. Vem jag är? Jag lämnade Finland 1962, i ungdomens tid. Jag är finsk, italiensk och fransk och har ett temperament som… ja, jag har lugnat mig med åren. Jag, en väninna och hennes man, köpte gamla tingshuset i Väby, du vet där den där tjuven Lasse Maja satt. Sedan köpte jag hus i Hökerum och bodde där ända tills jag skilde mig från min dåvarande man. Han var italienare. Jag flyttade till det så kallade Glada änkornas hus i Älmestad. Har du hört talas om det huset? Där bodde det några andra ensamstående kvinnor och vi var unga och halvvilda. Vi var ute och dansade och hade roligt. Jag var fin en gång i tiden, jag kunde få vilken kille jag ville. Jag bestämde mig oftast för vilken man jag ville ha. När jag sedan fått dem dithän där de förklarade sin kärlek för mig så tackade jag för mig. Ajöken. Inte klokt vad människor tror att de kan köpa för pengar. Vänskap? Inte min.
Nina suckar och tittar på ankorna som går i sitt hägn på hennes tomt.
– Jag avskyr falskhet och avundsjuka. Jag umgås helst inte med andra kvinnor för de pratar bara en massa skit. Sådan är inte jag. Jag säger saker rakt ut. Det vet alla som träffat mig. Jag gillar inte när folk bara ursäktar sig. Bättre att vara ärlig. Men jag älskar djur. Om jag vann mycket pengar skulle jag bygga hus till utstötta eller utslängda djur. Usch vad djur som lider gör mig ont! Djuren kan ju inte försvara sig! Och vet du, det är annat med människor. Ingen människa i dag behöver vara taklös. Ja, du kanske tycker jag är konstig. Det har jag fått höra att jag är. Av läkarna.
Ninas ögon tåras. Hon tar en paus och torkar tårarna.
– Jag har träffat många läkare. När min pojke blev påkörd i början av 1970-talet stod jag där ensam. Läkarna ville proppa mig full med valium. Idag pratas det om krisgrupper när hemska saker händer. När jag drabbades fanns det ingen att prata med. Det har påverkat mig. Det och min tuffa uppväxt i Finland. Jag kan inte älska någon längre. Jag är alldeles för rädd för att förlora personen. Men jag har ett bra pokeransikte. Ingen kan se vad jag tänker och känner. Och vet du, jag kan vara ganska sprallig, trots att jag är 68 år. Jag känner mig ung så jag klär mig ungdomligt. Jag tror att det är därför folk tittar på mig när jag går och handlar. De tittar på mig som om jag inte vore klok.
Nina tänder en cigarett och gestikulerar.
– Vad jag jobbade som? Jag har jobbat inom äldreomsorgen. Det var fantastiskt att få sitta hos de gamla och sjuka och läsa för dem. Eller bara hålla dem i handen. Men jag har också jobbat inom industrin. Å, vad jag tyckte om fabriken! Jag satt vid en press och hanterade små plåtbitar. Det skulle gå fort, så jag fick kasta dem i från mig. Det var härligt, för jag fick avreagera mig!
Ninas ögon lyser och hon nästan hoppar upp och ner i den blå trädgårdsmöbeln.
– Och nu försöker jag lära mig datorn. Jag är intresserad av recept och trädgård. Inget konstigt eller avancerat. Min dotter har varit här och hjälpt mig ställa in saker och visat mig lite hur jag ska göra, men när jag sätter mig ner så piper det alltid någonstans där jag klickat fel. Så därför har jag satt ut en annons i tidningen. Jag söker någon som kan lära mig datorn och jag kan bjuda på sällskap. Det finns så många ensamma människor som kanske bara behöver någon och prata med. Jag är bra på att lyssna och jag kräver inget i gengäld. Det är nog mitt italienska arv. Jag bjuder på det jag har. Jag tycker man ska hjälpa dem som behöver.
Nina lutar sig tillbaka i stolen, drar ett bloss på cigaretten och blicken försvinner i fjärran.
– Om någon har svarat? Nej. Inte än. Men det hade varit roligt. Vi kanske hade kunnat gå och fika.
Ninas adress och telefonnummer finns på UT. Nu vet du vem hon är.
Berättat för:
Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive