Skolkök Mbelei Secondary school i Tanzania. Pengarna som kommer in i Klänningprojektet ska användas till att modernisera köket. FOTO: Sofia Ahlberg

Klänningar blir bistånd

Släkt & vänner 2011-02-08 | Uppdaterad 2011-02-09

De satsade drygt 1 000 kronor var på att köpa tyger i Tanzania. Efter att ha låtit sy upp dem till klänningar säljs nu plaggen i Sverige. Hela vinsten går till en modernisering av en skola i Tanzania.


FAKTA

Ålder: 22 år
Bor: För tillfället hos mamma i Ulricehamn.
Yrke: student.
Fritid: Ägnar jag åt resor och träning. Har börjat träna fotboll igen. Är med kompisar. Tycker det är kul att gå på loppisar.
Om framtiden: Tror jag börjar plugga till hösten. Men det är svårt att välja inriktning.
Yrkesplaner: Har egentligen ingen. Det skiftar.
Aktuell: Klänningprojektet, som hon driver tillsammans med Emma Mihlzén, Skara och Amanda Liedberg, Malmö.


Sofie Ahlberg sitter hemma hos sin mamma i Ulricehamn och visar de färgrika tygerna, som sytts till klänningar, byxor och andra plagg. Det är fantasifulla mönster i blått och rosa. Eller gult, rött och orange mot svart botten.
De har sytts av en skräddare som Sofie och hennes två resekamrater etablerade kontakt med under sin vistelse i Tanzania i höstas.
– Det var ganska mycket jobb i början. Men samtidigt har det hela tiden varit roligt och lärorikt och det har inte på något sätt känts betungande. Tvärtom! säger Sofie Ahlberg.
Kläderna har hon och hennes två vänner designat själv. Vilket även det var en utmaning.
– Design av kläder är inget vi ägnat oss åt tidigare. Även om det varit och är något som vi tycker är kul, säger hon.
Responsen på hemmaplan har varit god. Redan har kläder sålts. Både till vänner och bekanta. Men också vid en Kulturnatt som hölls i Växjö.
Det var just i Växjö som allting började. Där kom Sofia in på en kurs med inriktning Tanzania i höstas. Syftet med kursen var att ge en möjlighet till inblick i landet. Dels genom plugga swahili, dels genom praktiskt arbete.
De åtta eleverna som gick kursen fick dessutom en extra utmaning med sig i bagaget, då de reste till landet i september. Varje deltagare fick 1 000 kronor av ett kooperativ i Växjö. Syftet var att förvalta kapitalet så att det blev till nytta för människorna i Tanzania.
– Vi tre hade Vi funderade mycket över hur vi skulle göra. Vi var överens om att det inte var någon bra idé att bara dela ut pengarna. En kväll, över en middag, knäckte någon idén att om att köpa tyger och göra något av det. Ytterligare några kursdeltagaren satsade av sina pengar, berättar Sofie Ahlberg.
Idén utvecklades och kontakt togs med lokala skräddare. Språket var en svårighet i sammanhanget. Det gällde att förklara idén. Till slut fick man tag i en engelsk-kunnig skräddare.
Resultatet blev cirka 50 plagg och väskor som togs med tillbaka till Sverige. En del är redan sålt men en hel del återstår. För att klara det ska en särskild blogg för projektet läggas ut.
– Vi räknar med att sälja allt nu under våren. Uppskattningsvis ger det totalt 12 000 kronor. Vilket är ganska bra utdelning på de cirka 5 000 kronor vi satsade, säger Sofie Ahlberg.
Pengarna går oavkortat tillbaka till Tanzania. Där ska de användas till modernisering av en skola. Främst är det skolköket som behöver rustas upp.
– Det är en statlig skola som motsvarar övre högstadiet och gymnasiet. Skoldagen inleder eleverna med att hämta virke för att kunna göra upp eld i skolköket och laga mat. Tidskrävande och jobbigt. Med en modernisering kan de ägna mer tid åt skolarbetet, samtidigt som matlagningen underlättas.Kommentarer

  • Mer införmation tack!

    Var/hur kan man köpa kläderna?


  • Svar till Erin

    Hej Erin! Vi håller på och skapa en internetsida där man ska kunna köpa klänningarna. Jag har även en del av dem här hemma i Ulricehamn och bilder på dem jag inte har här, så om du vill kan vi träffas så kan jag visa dem. Det gör jag gärna :) Mitt mobilnummer är 0737690386. Hälsningar Sofie från Klänningprojektet


  • Bistånd är komplicerat

    Bistånd till länder i Afrika har ofta som mål att den som bidrar ska känna sig nöjd och få bättre samvete. Sofie vill säker väl och pengarna kommer också säkert väl till pass i Tanzania. Men vi ska komma ihåg att stora delar av den afrikanska textiindustrin är utslagen för att västländerna skickar en massa överblivna kläder till Afrika. Ingen afrikansk affärsman kan konkurera med varor som kommer gratis från Europa. Och i spåren av utslagna industrier följer arbetslöshet och ytterligare behov av bistånd.Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive