12-åriga Jenny Olsson drömmer om en framtid som skådespelare. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie

Jenny drömmer om skådespelaryrket

Släkt & vänner 2012-04-13 | Uppdaterad 2012-04-13

Hon är ganska stolt Jenny Olsson, snart 12 år, över att hon kom med som skådespelare i tv-programmet Barda. Fast det är lika kul att säga att man är med i Torpaensemblen.


FAKTA

Höstens säsong heter Jakten på Trollet och spelas in i Skåne i sommar.


Men det går inte komma ifrån. Spela teater i tv gör Jenny Olsson lite varmare i magen. Fast det blir bara två dagar i sommar, medan Torpaspelen ju pågår i flera dagar och veckor, faktiskt. Och kanske fortsätter nästa år också. Tv-inspelningen av Barda sker i sommar, samma vecka hon fyller 12 år.
Jenny har familjens finaste rum på övervåningen i huset med utsikt över Åsunden. Vid den glasade altandörren står hennes dragspelsstol, fast just i dag har dragspelet fått fötter och vandrat iväg någonstans alldeles av sig själv. Det bekymrar inte Jenny som hellre berättar om hur det är att spela teater, hur det kom sig att hon började och hur hon och farfar planerar en pjäs om järnvägslivet i Ulricehamn, där hon ska få spela huvudrollen. Men de ska vänta några år, för huvudpersonen i farfars pjäs är 17 år, och Jenny tror inte att hon kan axla den rollen än.
Kanske är det så att teaterintresset fanns där redan från början, när hon var en liten bebis. Eller i alla fall från när hon var fyra år, då hon valde att lyssna på Trollflöjten och titta på filmen istället för att titta på Bolibompa. Det var ju lite annorlunda, tycker hon själv, men annorlunda på ett ganska bra sätt. Och föräldrarna har tagit med henne på många olika teaterpjäser under åren som gjort att hon bara blivit mer och mer intresserad. Dessutom har hon gått på teaterskola i Ulricehamn flera gånger, och det har varit jättekul.
Så när en kille hon känner från sina år på Vistaholms skola, Niclas, ville ha med henne och hennes mamma i Torpaspelen, så tyckte Jenny att det lät spännande. Mamma ville inte. Hon tyckte inte hon hade tid. Men så erbjöd sig farfar – i ett svagt ögonblick – att köra Jenny de gånger det behövdes. Jenny misstänker att farfar nog själv ville vara skådespelare på Torpa, men att farmor nog sade nej. Eller så ville han i vart fall hjälpa till därute, tror hon.
Så småningom fick Jenny veta att hon skulle få spela Cornelia i årets uppsättning Kameliadamen. Och några få repliker skulle det bli. Nu vet hon att de inte är så svåra, tycker Jenny, som sitter uppkrupen i sin säng med armen om en rosa, mjuk enhörning när hon berättar. Men koreografin?
Jösses.
Det är inte alldeles lätt att veta precis var och hur man ska gå på scenen.
Lite lättare hoppas hon att det ska vara med insatsen i tv-programmet Barda. Det är ju upplagt på ett litet annat sätt. Hon hoppas hon ska bli hob eller krigare. Krigare vore roligt, för att fäktas mot riddare har hon gjort tidigare, under en resa på Kalmar slott med familjen. Det var kul. Man kan få bli magiker också, men det är inte lika kul, för då får man vifta mycket med händerna utan att det syns vad man gör egentligen. Men vad hon får spela får Jenny veta i juni. För inte så länge sedan skickade hon sina mått till produktionsbolaget som gör den populära tv-serien till Bolibompa, så nu är det någon som håller på att sy de kläder hon ska ha.
Att hon skulle få vara med i Barda fick hon veta för ett par veckor sedan. I vintras var hon på audition i Göteborg.
Äntligen!
För det var inte första gången hon anmält sig till Barda på nätet. Hon har velat vara med flera gånger tidigare, men aldrig kommit så långt som till audition.
Den här gången sökte också lillasyster Elna. Som tur var fick också syrran komma på audition. Där fick de läsa upp var sin berättelse de hade hittat på och bli intervjuade samtidigt som de hade en kamera precis vid näsan. De skulle vara helt oberörda, var instruktionen från tv-teamet. Det var omöjligt för lillasyster Elna, som ler så fort det kommer fram en kamera, berättar Jenny. Kanske var det därför inte Elna kom med, utan bara Jenny.
Att inte Elna kom med den här gången gjorde att Jenny blev både glad och ledsen på samma gång, när hon fick sitt Barda-besked. För visst hade det vara allra roligast om både hon systern hade fått vara med, men samtidigt så är Elna några år yngre än Jenny, så hon har fler chanser att söka.
Vad ska du bli när du blir stor?
– Det skulle vara roligt att bli skådespelare, men jag vet att det är svårt med tider och så och det är ganska tuff konkurrens. Jag kanske kan vara skådespelare på fritiden och jobba som lärare. I idrott och historia. Det är mina favoritämnen.
Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [I går 06:15]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive