Lena Höglund och Katarina Fogelström är måna om att Knätte bibliotek ska få finnas, och jobbar gärna ideellt med verksamheten.FOTO: Kajsa Kettil

De fixar litteraturen på landet

Släkt & vänner 2012-04-23 | Uppdaterad 2012-04-24

De lånar ut böcker, men kallar sig inte bibliotekarier. Bokfantasterna Katarina Fogelström och Lena Höglund ser till att Knätteborna har ett bibliotek att gå till.Det började för 15 år sedan. Knättes bygdegård skulle byggas till och moderniseras, och det bestämdes att även byns bibliotek skulle flytta dit. Tidigare kunde Knätteborna låna böcker i en liten byggnad som en privatperson lånade ut.
När grannarna Lena Höglund och Katarina Fogelström fick höra om planerna på det nya biblioteket nappade de direkt. Det här låg helt inom deras intresseområde.
Sedan invigningen är det Lena och Katarina som står för driften av biblioteket. Varje måndagskväll mellan 18 och 19 håller någon av dem öppet och tar emot lässugna bybor. Tiden är så inarbetad att alla vet när biblioteket har öppet. Knätte bibliotek är kommunalt, och varje kvartal kommer lådor med ungefär 35 helt färska böcker. Då försöker Lena och Katarina göra lite extra reklam för verksamheten. Och precis som på ett vanligt bibliotek går det att beställa böcker. Men inte på en gång. Besökarna får skriva upp sin beställning, och sedan beställer de ideella arbetarna exemplaren från sina datorer hemma.
Resurserna är begränsade, så någon dator finns inte i lokalen. Fast det går bra med en gammaldags stämpel också, tycker Lena och Katarina. Möblerna är äldre och har skänkts av en närboende. Dekorationerna med Astrid Lindgren-motiv var en gåva från en bokhandel.
Varken Katarina eller Lena är född i Knätte, men båda har bott där i över 30 år. Katrina Fogelström växte upp i norra Skåne, i ett hem där böcker var ett naturligt inslag.
– Jag kommer från en läsande familj. Min mor, far, syskon och sedan min dotter läste och läser mycket, säger hon.
Hon minns särskilt känslan av att ha lyckats få tag på ett exemplar av någon av författaren Enid Blytons böcker på biblioteket. Då cyklade hon glatt hem och visste att hon hade något speciellt att se fram emot.
Lena Höglunds läsintresse väcktes i skolan då hon fick låna hem böcker. Som förskollärare på Hössna skola arbetar hon dessutom dagligen med barn och böcker. Och just barnlitteratur brinner hon lite extra för. Dels för upplevelsen, dels för språkinlärningen. Det händer att hon lånar hem barn- och ungdomsböcker för att veta vad barnen läser.
Hon och Katarina är överens om att litteratur berikar livet.
– Det är ju helt fantastiskt att få läsa och försvinna in i den världen! säger Lena Höglund.
I går kväll firade Knätte bibliotek sitt 15-årsjubileum med tårta, kaffe och saft samt utlottning av presentkort. Och om arrangörerna får bestämma blir det ännu fler jubileer i framtiden.
– Och vi välkomnar även låntagare från andra delar av kommunen, säger Katarina Fogelström.
Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [I dag 06:15]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive