"1177" och "112" - välsignade sifferkombinationer

Släkt & vänner 2012-05-04 | Uppdaterad 2012-05-04

-112? Ja, jag ringer för min snart tvååriga dotter. Jag tror att hon har ätit en halv tub tandkräm. Så lät det för någon vecka sedan när jag såg mig tvungen att ringa räddningstjänsten sedan lilltjejen kommit fram till mig och sagt "nam-nam" med något vitt, mintdoftande kring munnen.Av Giftinformationen, som jag blev kopplad till, fick jag veta att jag skulle ge dottern mjölk. Kalciumet reagerar nämligen med fluoret och gör att detta inte tas upp i kroppen.
Hur många gånger har man inte behövt ringa Sjukvårdsrådgivningen eller annan sjukvårdsinstans för att rädda livhanken på sina barn? Det är snudd på att jag skulle kunna tjänstgöra på "1177" efter alla barnår av samlade erfarenheter.
I sömnen skulle jag kunna blanda till vätskeersättning och bara genom att lägga en hand i pannan på barnet kan jag avgöra hur många graders feber det är frågan om. Innan någon unge yttrat orden "mår illa" har jag bäddat med frottéhanddukar i soffan, ställt fram en hink och varit på ICA och köpt Proviva. Falsk krupp är en klassiker. Den karaktäristiska skällande hostan får mig att ställa mig i givakt i sängen och beordra sambon att gå utomhus med det halvsovande barnet, som hastigt lindats in i filtar. Kyla och upprätt läge gör att luftvägarna sväller av. Även på den punkten har Sjukvårdsrådgivningen utbildat mig.
Det jag särskilt minns är när mellandottern i åttamånadersåldern fick dubbelsidig öroninflammation samt elaka sår i halsen. Med sprängont i öronen och svidande hals var förstås liggläge omöjligt. Hur skulle hon nu kunna ammas? Sambon och jag fick uppfinna en ny metod. Bebistjejen fick sitta i sambons knä, vilket jag grenslade i soffan samtidigt som jag försökte amma henne. Då vi befann oss framför ett fönster och endast vuxensilhuetter syntes ut mot gatan skulle förbipasserande kunnat tro att vi höll på med betydligt mer angenäma saker än att vätska upp en matvägrande bebis.
När sjukdomarna härjar som värst ser jag för mitt inre hur sambon och jag simmar varandra tillmötes i ett stormande hav av: Pappersnäsdukar, näsdroppspipetter och VAB-blanketter. Vi försöker hela tiden att hålla ögonkontakt fast vågorna går höga. I svåra tider är det viktigt att hålla om varandra och framförallt att hålla den förkylda näsan ovanför vattenytan.


Ny lärdom?
Om en timme ska sexåringen bli undersökt på Hälsobrunnen för misstänkt halsfluss.
Jag ser fram emot nya sjukvårdskunskaper!
Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive