Släkt & Vänner

Sämsjökarnevalen – årets höjdpunkt

Vegby Artikeln publicerades
Tomas Ledin på Sämsjökarnevalen 1978. Området framför scenen är helt fullt med folk.
Foto:UT Arkivfoto
Tomas Ledin på Sämsjökarnevalen 1978. Området framför scenen är helt fullt med folk.

Sämsjökarnevalen på Lingåsen i Vegby var årets absolut största nöjeshändelse i bygden. Något år kom 10 000 besökare.

Tanken på en festival vid Sämsjön väcktes av Vegby Sportklubb som ett sätt att finansiera bygget av Sämshov. 29–29 juli 1956 var det premiär – en nervös sådan, för precis samtidigt bjöds det på dans till superpopulära Stig Dowers på Idrottsparken i Månstad.

Men Vegby klarade konkurrensen bra, sportklubben fick blodad tand och sedan växte och växte festivalen för varje år, alltid i slutet av juli. Nya inslag tillkom ständigt och ofta var publiktillströmningen god eller mycket god, för något liknande i nöjesväg bjöds inte i Ulricehamnsbygden.

Artistuppträdanden, dans på flera banor, skönhetstävlingar (Åsundens pärla), fisketävlingar, lokalrevyer, besök av kändisar, kortfilmsfestival, talangtävlingar (Sämsjöchansen)... ja det hände mycket under de två festdagarna, både familjevänligt och på kvällarna mer anpassat till de yngre åldrarna.

Ibland hände det lite för mycket. Ordningsmakten och socialtjänsten hade många synpunkter, inte minst under 1970– och 1980–talet. Bråk och ungdomsfylleri gjorde att arrangörerna till och med hade svårt att få tillstånd vissa år.

Under de första två decennierna satsade Vegby Sportklubb stenhårt på att få landets mest folkkära artister och en del andra kändisar till Lingåsen. Och det lyckades. Ingo var där premiäråret. Gösta ”Snoddas” Nordgren var på plats 1957, Åke Grönberg och Charlie Norman året därefter.

Sedan kom dåtidens superkändisar i en lång rad:

Ove Thörnqvist, Anna–Lena Löfgren, Lill–Babs, Lasse Lönndahl, Calle Jularbo, Family Four, Laila Westersund, Little Gerhard, Ann–Louise Hansson, Gunnar Wiklund, Sonja Stjernqvist, Jokkmokks–Jokke, Bosse Parnevik, Hootenanny Singers, Tommy Körberg, Agneta, Björn och Benny, Svenne & Lotta, Eva Rydberg, Lasse Berghagen, Ted Gärdestad, Janne Lukas, Louise Hoffsten... ja, det fanns knappt en svensk artist som inte någon gång uppträdde på Lingåsen.

Även storheter som Abba, Jerry Williams, Pugh Rogefeldt, Björn Afzelius, Wilmer X och Lolita Pop besökte Sämsjökarnevalen. Och, som bilden visar, Tomas Ledin. Året var 1978 och jag var själv på plats för att se och lyssna. Det kan till och med vara jag som tagit kortet, vilket skulle förklara den tveksamma kvaliteten – Ledin blev felexponerad i motljuset.

I dag skulle det vara i stort sett omöjligt att engagera artister av den kalibern – gagerna är ofta skyhöga. Men Vegby Sportklubb kämpade på väldigt länge. Efter 48 år på Lingåsen flyttade Sämsjökarnevalen 2004 till Sämshov, men den vistelsen blev kortvarig. När andra årets upplaga var avslutad bestämde sig klubben för att lägga ned och bygdens största nöjesarrangemang var historia.

Tur att vi har fått Uport istället.

Uppgifterna ovan är huvudsakligen hämtade från det material som Gösta Malm i Vegby samlat in.