Släkt & vänner

Martha och Naomi har bytt USA mot Sverige

Släkt & vänner Artikeln publicerades

– Jag valde mellan tre olika länder i Europa. Schweiz fanns med som ett alternativ för att de har så god choklad där. Det blev Sverige istället, och här upptäckte jag Marabou, säger Naomi Endsley, utbytesstudent som varit i Sverige i ett halvår nu.

Nej, Naomi Endsley från norra Kalifornien, Folsom närmare bestämt, ångrar inte att det till slut blev Sverige som blev hennes val. Där hon bor, när hon inte är utbytesstudent i Ulricehamn med omnejd, är det ingen snö. Om sommaren har hon två gröna veckor, därefter är allt i naturen gult efter att ha torkat i värmen.
– Vi kom hit i slutet av juli och det var så grönt och fint. Jag ser fram emot den kommande sommaren när det grönskar igen.
Hon berättar om sin första kontakt med Sverige:
– När vi körde hem från Landvetter frågade jag om det här var motorvägen. I Kalifornien är jag van vid att ha fem filer bredvid varandra. Och ja, det var motorvägen. När vi nådde Grönahög förstod jag att jag verkligen åkt på motorvägen, för till Grönahög var det inte fråga om filer alls.
Martha Sudermann, som är den andra av Rotarys Ulricehamnsavdelnings två utbytesstudenter som just nu bor i Ulricehamnstrakten, kommer från svenskbygderna i Minnesota, Northfield, närmare bestämt, med 17 000 invånare. Inför sin Sverigeresa passade hon på att läsa lite svenska.
– Jag gick en kurs och har läst lite svenska böcker. Min farmor är från Norge och jag ville nog helst åka dit egentligen, men det gick inte att välja, så det blev Sverige istället.
Både Naomi och Martha går på Estetprogrammet på Tingsholm. I vintras var de med i Tingsholmskören och deras luciafirande. Det var en upplevelse konstaterar de:
– Vi firar inte lucia i USA, men det var en fin högtid. Hela firandet fram till jul var fantastiskt.
De syftar på advent, lucia och till sist – jul.
– I USA är det mer kommersiellt. Det mesta handlar om julklappar. Här hänger man upp julstjärnor i fönstren, tänder ett ljus varje söndag och firar advent – oavsett om man är religiös eller inte. Det är inte så kommersiellt, säger Martha.
På frågan om vad de gillar mest med Sverige svarar de att nog är människorna. Svenskarna kan vara lite blyga i början, men när man lär känna dem är de välkomnande. Sedan är det naturen så klart, även om Minnesota och Sverige har liknande väder. Hemifrån saknar de sina familjer. Naomi saknar sina husdjur, men konstaterar att hon kan gå till hunddagiset när som helst och kela med hundar. Martha saknar sina vänner och att känna sig bekant med miljöer, språket och kulturen.
– Men för varje negativ sak finns det en positiv som väger upp det hela, konstaterar Naomi.