Släkt & Vänner

Före detta butikschef ger ut bok

Ulricehamn Artikeln publicerades
När Coop Bygg stängde och Annika Arslan Waltersson blev av med sitt arbete, kunde hon äntligen slutföra sin roman.
Foto:Sandra Wennergren
När Coop Bygg stängde och Annika Arslan Waltersson blev av med sitt arbete, kunde hon äntligen slutföra sin roman.

I morgon släpps Annika Arslan Walterssons bok Den som knyter sin hand. I februari förra året blev hon av med jobbet som butikschef på Coop Bygg och då kunde hon äntligen ta sig tid att skriva klart boken.

Boken började Annika Arslan Waltersson egentligen med för ungefär sju år sen. Hon var nyskild och visste inte vad hon skulle göra ensam hemma utan barnen och så satte hon sig och skrev. Något hon velat göra länge.

– Då blev det på riktigt att jag tog tag i det. Jag funderade på hur man egentligen gör och vad man ska tänka på. Jag insåg snabbt att det är rätt många saker som man måste lära sig, säger Annika.

Hon gick flera skrivarkurser och det var i samband med det som hon började med romanen som nu släpps.

Boken kallar hon en samhällsfunktion och med den vill Annika, i underhållningsform, skildra samhällets tillkortakommanden när det gäller till exempel acceptans av våld.

– Jag är inte någon som till exempel drar igång en demonstration om jag ser något som är fel. Och för att få ut min frustration kan jag istället skriva om det och förhoppningsvis ge läsaren en tanke som dröjer sig kvar. Hur är det egentligen? Vad är det som är accepterat med våldet i samhället? Hur bidrar jag, vad bidrar jag inte med? Men jag vill också att läsaren ska få en underhållande och tycka att det var en bra berättelse och att personerna var roliga att lära känna.

Boken ges ut på ett så kallat hybridförlag, där det är lite lättare för debutanter att komma igenom nålsögat. På stora förlag kan det, enligt Annika, dröja 15 år innan ens bok kan passa in i förlagets utgivning.

– Och jag ville ha ett riktigt förlag för att få en kvalitetsstämpel, på små förlag blir du alltid sedd med viss skepsis. För även om jag har lagt sju års arbete på boken så krävde den ändå ganska mycket omskrivning och korrigeringar, pillande på vartenda ord och kommatecken innan den faktiskt kunde ges ut. Och den biten ville jag säkerställa att jag fick professionell hjälp med. Men det krävdes också att jag fick investera en del pengar själv. Nu känner jag trygg mig med att ha fått ihop hantverket och hur boken än tas emot kan jag inte bli sågad på de bitarna, säger Annika.

Under åren som boken tog att skriva hände mycket i teknikens värld och efter ett tag tvingades hon skriva om delar av berättelsen.

– Jag hade ju med scener där de satt med knapptelefoner så det var bara att riva upp och tänka om. Ha ha, de kunde ju liksom inte sitta med en gammal Nokia i handen, säger Annika Arslan Waltersson.

Handlingen utspelar sig dels i Rimbo, där Annika är född, men också på Södermalm i Stockholm där hon bodde i flera år.

– Det var lite taktiskt osmart att förlägga handlingen dit. Då var jag tvungen att resa till Stockholm eller vänta in tills jag hade ärenden dit. Men samtidigt kunde jag inte lägga handlingen någon annanstans, säger hon.

Hon har redan manus delvis klara till nya böcker och den här gången utspelar sig historierna i Borås och Ulricehamn.

– Det handlar om helt nya karaktärer men temat är lite grann detsamma och det är det som jag går igång på, när något är lite skevt i samhället.

Varför gillar du att skriva?

– Det är så fascinerande att man kan hitta på precis vad som helst. Här finns inga andra ramar än de jag själv sätter. Och man kan skapa sig en egen verklighet och sätta sig in i andra personer, få dem att göra saker man själv aldrig har gjort.

Det är med blandade känslor hon ger ut sin bok, mest positiva naturligtvis.

– Jag är jätteglad och stolt. Men jag lämnar också ut en del av mig själv till läsare och text som kommer att tolkas på en massa olika sätt. Så det är både läskigt och skitkul.

Fakta

Annika Arslan Waltersson

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn.

Född: Rimbo.

Uppväxt: Timmele.

Bor: På en 1700-talsgård i Böne.

Yrke: Kategorispecialist och författare.

Fritidsintressen: Skriva, läsa, rida, hålla på med gården, familjen.

Äter helst: Ostfondue.

Dricker helst: Vatten eller vin.

Senast sedda film: The imitation game.

Senast lästa bok: Stöld av babian av Anna Karolina.

Favoritförfattare: Anna Gavalda, Karin Alvtegen, Majgull Axelsson, John Ajvide Lindqvist, Jonas Hassen Khemiri med flera.

Visa mer...