Anna är ny mäklare i stan

Porträtt Artikeln publicerades

Som nybliven mäklare på kontoret i Ulricehamn oroas Anna Johansson inte av lågkonjunkturen.

– Det är inget som håller mig vaken om nätterna, säger hon.

I somras fick Anna Johansson de papper som krävs för att hon ska få jobba som mäklare. Då hade hon gjort färdigt sina två år på mäklarutbildningen på högskolan i Borås.

Varför ville du bli mäklare?

– Egentligen ville jag bli jurist, men att bli jurist tar åtta år. Jag kände inte att jag ville avsätta så många år av mitt liv för det. Och jag ville inte flytta så jag valde mellan civilekonom och mäklare, men också där var det tiden som var avgörande, det skulle ta mig fyra år att bli civilekonom och då ville jag hellre bli mäklare för den utbildningen tog två år och sedan har man ett yrke, säger Anna.

När Anna fick sitt jobb som mäklare i Ulricehamn var hon på rätt plats vid en perfekt tidpunkt. I utbildningen ingår tio veckors praktik och när det blev aktuellt kontaktade hon en mäklarfirma i Ulricehamn. Vid det tillfället hade firman just köpts upp av en annan i Borås och ulricehamnsmäklaren stod i begrepp att trappa ner. Så Anna fick en deltidsanställning som mäklarassistent samtidigt som hon skulle göra sin praktik på hemmaplan.

– Det är perfekt att jobba som mäklare. Ena halvan av dagen går åt till att träffa folk på visningar, besktningar, presentationer och dylikt. Den andra halvan går åt till att sitta framför datorn och prata i telefon. Den variationen hittar man inte i så många jobb. Jag tycker det är jätteroligt med hus och trädgårdar och jag får komma ut och se väldigt mycket.

Tillsammans med sin sambo Mikael och deras husdjur bor hon i en hyrd villa i Vegby. Men de letar efter ett eget boende.

– Det är svårt för jag vet ju precis vad jag vill ha nu. Jag vet hur huset ska se ut och vart jag vill att det ska ligga, men för tillfället finns det inga sådana hus. Men vi har faktiskt pratat om att bygga oss ett nytt hus.

Vilket hus säljer du helst?

– Drömobjektet för mig är en äldre herrgård med mark. Det har jag inte lärt mig sälja än. Det vore roligt. Det är roligare att sälja äldre hus, men det kan vara svårare också.

Hur ser du på framtiden?

– Det är en stor förändring på gång i branschen. Nu ska snart 40-talisterna ut och det är vår tur nu. Och jag är bara i början än.