Annons

P1 gjorde program om traktens kyrka – då arrangerades ett lyssningsparty

Yttertaket på Ljungsarps kyrka är byggt med en sådan konstruktion att den har hållit i 800 år och kommer troligen hålla lika många år till. Det uppmärksammades i förra veckans avsnitt av Vetenskapsradion historia.
Ljungsarp • Publicerad 4 april 2019
Det är inte varje dag man hör sin egen röst i radion. Kyrkvaktmästaren Annika Sveningsson blev intervjuad som sakkunnig i Vetenskapsradios program som tog avstamp i Ljungsarps kyrka. ”Jag tyckte att det var ett mycket intressant program och är mest förvånad att de inte klippt så mycket av intervjun” säger hon.
Det är inte varje dag man hör sin egen röst i radion. Kyrkvaktmästaren Annika Sveningsson blev intervjuad som sakkunnig i Vetenskapsradios program som tog avstamp i Ljungsarps kyrka. ”Jag tyckte att det var ett mycket intressant program och är mest förvånad att de inte klippt så mycket av intervjun” säger hon.Foto: Pernilla Rudenwall

Det var under tisdagseftermiddagen förra veckan som ett 40-tal intresserade samlades i Ljungsarps sockenstuga för att tillsammans lyssna på Vetenskapsradion Historias program som fått namnet Kyrkvindarnas hemligheter.

Tomas Jarvid, präst i Dalstorps församling, var initiativtagare till att lyssningen skulle ske i grupp, genom högtalarsystemet i sockenstugan, i kombination med fika och ett uppträdande av Barnkören.

Annons

– Det var ju så här man lyssnade på radio förr i tiden, alla satt i samma rum och upplevde programmen ihop.

När Ljungsarps kyrka byggdes på 1200-talet var takstrukturen först synlig för allmänheten då det inte fanns något innertak. Först byggdes ett plant innertak som dolde takstolarna, för att 1835 bytas ut till det välvda himmelsblå som besökare kan se idag.
När Ljungsarps kyrka byggdes på 1200-talet var takstrukturen först synlig för allmänheten då det inte fanns något innertak. Först byggdes ett plant innertak som dolde takstolarna, för att 1835 bytas ut till det välvda himmelsblå som besökare kan se idag.Foto: Pernilla Rudenwall
Annika Sveningsson.
Annika Sveningsson.Foto: Pernilla Rudenwall

Han skötte introduktionen tillsammans med kyrkvaktmästaren Annika Sveningsson som några veckor tidigare hade intervjuats av P1-journalisten som en av de sakkunniga.

– Ja, de var här för ett par veckor sedan och gjorde programmet. Vi var några personer som alla klättrade upp på vinden, med munskydd på, och pratade om konstruktionen.

Ljungsarps kyrka byggdes på början av 1200-talet med tillbyggnader som skedde på 1700-talet och sedan år 1835. Vid den senare ombyggnaden tillkom ett välvt innertak vilket ytterligare har hjälpt till att bevara yttertaket i sitt nuvarande skick.

Lyssna på programmet här:

Takstolar är den bärande konstruktionen i ett yttertak. I Ljungsarps kyrka har de inte rörts på 800 år och enligt byggnadsantikvarien Robin Gullbrandsson är vinden den äldsta som de har kunnat hitta i Göteborgs stift. Han har inventerat ett 30-tal kyrkor i stiftet som sträcker sig över Bohuslän, Halland och Västergötland, i ett projekt om medeltida vindar.

– Ljungsarps kyrka har visat sig vara ett av de riktigt spännande objekten i det här projektet. Kyrkorummen har vanligtvis förändras efter tidens smak men kyrkvindarna har ofta undgått stora förändringar, säger han.

Robin Gullbrandsson, byggnadsantikvarie på Västergötalands museum, inspekterar yttertakets bärande struktur.
Robin Gullbrandsson, byggnadsantikvarie på Västergötalands museum, inspekterar yttertakets bärande struktur.Foto: Mattias Hallgren
Takstolar kan i sin enklast form bara vara två lutande plankor som möts i taknocken och sammanbinds av en horisontell bjälke. Strukturen i Ljungsarps kyrka är lite mer komplicerat än så.
Takstolar kan i sin enklast form bara vara två lutande plankor som möts i taknocken och sammanbinds av en horisontell bjälke. Strukturen i Ljungsarps kyrka är lite mer komplicerat än så.Foto: Mattias Hallgren

Syftet med projektet är att hitta tecken på olika hantverk för att kunna bevara traditionerna av hantverken men även för att kanske lära något för dagens byggprojekt.

– Att en konstruktion hållit i 800 år – det är vad vi kallar hållbart byggande. Viktigt att sprida kunskap om att man faktiskt kan bygga på ett annat sätt än hur vi bygger idag, säger Sara Strindevall, stiftsantikvarie Göteborgs stift.

bild 1/2

Ing-Britt Edgren var i rollen som kyrkvärd med och ordnade med kaffe och fika till radiolyssningen. Hon var väl medveten om att vinden var så gammal och tyckte att det var kul att just Ljungsarps kyrka uppmärksammades i programmet.

Annons

– Min man var kyrkvaktmästare tidigare så jag har varit där uppe på vinden och krupit förut. Man får verkligen se till var man sätter foten, säger hon.

bild 1/5
Som pensionerad snickare kände Markku Pulli att det hade varit intressant att med egna ögon få se takstrukturen. Men var också nöjd med att få höra programmet som sändes på P1 i tisdags.
Som pensionerad snickare kände Markku Pulli att det hade varit intressant att med egna ögon få se takstrukturen. Men var också nöjd med att få höra programmet som sändes på P1 i tisdags.

Inne i sockenstugan satt Markku Pulli tillsammans med sin fru Margareta. Efter att programmet hade gått tyckte de båda att det hade varit bra och intressant.

– Jag jobbade tidigare som snickare så jag hade tyckt att det skulle vara spännande att se takstolarna själv, säger Markku Pulli.

Foto: Pernilla Rudenwall
Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons