Tjejer i fokus vid unik konferens

Nyheter Artikeln publicerades

Av tjejer, om tjejer, för tjejer.
Konferensen i Ulricehamn om drygt en månad är en tjejkonferens, en av få i sitt slag i Sverige.

Planeringen är i full gång, då UT träffar några i gruppen som svarar för arrangemanget. I ett konferensrum på Ätradalsskolan sitter närmare 20 personer, några lärare och resten elever, för att slipa på detaljerna i den konferens som hålls om en dryg månad.
Tjejkonferensen i Ulricehamn har blivit ett återkommande inslag som hålls vartannat år för de tjejer som går i årskurs åtta och nio. Genom detta upplägg får alla möjlighet att delta en gång,
– Det är nog åttonde gången som konferensen ordnas, säger Marie Jonsson, lärare på Stenbocksskolan.
– Det roliga är att vi verkar vara ganska ensamma om den här satsningen. Då lärare på andra håll i landet hör talas om detta, väcker det en positiv nyfikenhet hos dem, säger Emelie Fritzson, även hon lärare på Stenbock.
Moa Jansson, en av eleverna som är med och arrangerar, ser konferens som en möjlighet för tjejer att träffas i en trygg miljö, där man får vara sig själv.
– Tjejer i dag har en hård press på sig. Det finns uttalade ideal som vi förväntas leva upp till. Som ensam tjej är det svårt att stå emot denna press, säger hon.
– Samtidigt är det svårare för oss än för killar att ta plats.
Hur menar du?
– Killar är mer högljudda och tar mer plats i skolan.
Ida Rigby, en annan av de arrangerande elever, fortsätter resonemanget:
– Problemet är att det verkar vara okej att killar är på det sättet. Om tjejer däremot är högljudda och tar plats är det däremot inte okej.
Varför är det så?
– Jag tror det är något som alltid funnits.
Mot denna bakgrund blir tjejkonferens en slags fristad, där tjejer kan umgås på ett avslappnat sätt, anser Ida Rigby och Moa Jansson. Inte bara för dagen, det ger även styrka att gå vidare.
– Efter att ha varit med om detta tror jag man känner sig stärkt att i vardagen, säger Moa Jansson.
– Förhoppningsvis blir det även en signal till andra att fundera över de här frågorna, säger Ida Rigby.
Så vad betyder då konferensen, enligt lärarnas sätt att se det?
– Syftet är att stärka och lyfta fram tjejer. Högstadiet är en period då det händer mycket för eleverna. Att då få ett tillfälle att mötas och se att man är bra som man är ett av syftena med konferensen, säger Marie Jonsson.
– Samtidigt blir arrangemanget i sig utvecklande, genom att eleverna är med och utformar det. Eleverna tar även ansvar för de praktiska bitarna av konferensen, säger Emelie Fritzson.