Annons
Nyheter

Staffansångare och ingen röstning när lucia moderniseras

En mångårig tradition är under förändring. Ulricehamnsbygdens lucia kommer i år att lottas fram - och i följet ska två killar finnas med.
Nyheter • Publicerad 3 september 2011
Kommer med nyheter. Robert Larsson, Hans Johansson och Thomas Hjalmarsson från Lions Club Ulricehamn kan berätta att luciatraditionen i Ulricehamn moderniseras i vinter.
Kommer med nyheter. Robert Larsson, Hans Johansson och Thomas Hjalmarsson från Lions Club Ulricehamn kan berätta att luciatraditionen i Ulricehamn moderniseras i vinter.Foto: Henrik Erickson

– Vi känner att traditionen är stark men tyckte ändå att det var dags att modernisera firandet. Det vi gör nu känns modernt, säger Hans Johansson i Lions Club som tillsammans med UT står bakom luciaarrangemanget.

Som vanligt kommer det bli ett öppet ansökningsförfarande till Ulricehamnsbygdens lucia. Av de intresserade kommer fem tjejer att väljas ut, precis som tidigare. Nytt är alltså att även killar kan söka om en plats. Två manliga Staffansångare väljs ut för att komplettera den kvinnliga kvintetten.

Annons

– Vid något enstaka tillfälle fanns Staffansångare med även förra året och det var så lyckat att vi nu vill införa dem permanent. Dels känns det som ett steg i rätt riktning och dels tillför det mycket rent sångmässigt för arrangemanget, säger Thomas Hjalmarsson från Lions.

Att röstningsförfarandet slopas har delvis sin grund i att tjejerna i luciatruppen de senaste åren framfört önskemål om en förändring. Både de och Lions Club vill komma ifrån att luciauttagningen ses som en skönhetstävling och att den med störst nätverk i bygden favoriseras. Lucian kommer därför att lottas fram.

– Vi har bestämt att vi testar den här modellen. Känner vi sedan att den inte är perfekt så finns det möjlighet att ändra igen, säger Robert Larsson från Lions.

– Men vi tror på det här. Det är viktigt att säga, menar Hans Johansson.

En stor inkomst, och en stor del i uppladdningen för lucia i Ulricehamn, har varit lotten "Luciatian", som också varit rösttalong. Den här måste nu förändras och Lions har en del idéer kring hur.

– Det är inte hundraprocentigt bestämt så vi väntar med den informationen. Någon form av lott ska det bli och vi siktar på att vinsterna ska bli riktigt bra, säger Hans Johansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons