?Det är vår förhoppning att uppropet för välfärd får spridning? säger Matthias Nordgren (S) om namninsamlingen som nu dras igång.

S satsar på upprop för välfärd

Nyheter 2012-05-04 | Uppdaterad 2012-05-04

De frysta statsbidragen hotar välfärden i Ulricehamns kommun. Det anser socialdemokraterna som nu bjuder in till ett upprop bakom kravet att välfärden ska tryggas.


FAKTA

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) ställer definitivt inte upp på några utspel mot den M-ledda regeringen.
– Rent generellt är jag emot utspel av det slaget. Särskilt då det gäller min egen regering, säger han.
– Däremot är jag precis som hittills öppen för att jobba tillsammans över partigränser på lokalt plan för att nå överenskommelser om gemensamma mål.
Men hur ser du på att statsbidraget inte höjs och att kommunerna får nya uppgifter från staten utan att dessa är finansierade?
– De frysta statsbidragen kanske i själva verket är ett sätt att försöka få kommunerna att göra just det, att spara, säger Lars Holmin.
– Under år då det gått bra för kommunerna har vissa kommuner utökat sin verksamhet. När nu statens pengar minskar, kommer kanske vissa till insikten att man borde ha sparat istället. Jag ser det som en möjlighet för en kommun som vår att fundera över vad det egentligen är vi ska ägna oss åt.


Enligt Socialdemokraterna i Ulricehamn bedriver regeringen en välfärdsfientlig politik.
Det sker genom att statsbidragen inte längre räknas upp i takt med den allmänna kostnadsutvecklingen, vilket tidigare har skett. Sedan 2009 har statsbidragen legat kvar på samma nivå. I praktiken leder det till ökade kostnader för landets kommuner.
Men det handlar också om att staten lägger nya uppgifter på kommunerna, utan att skjuta till motsvarande resurser.
– Det har exempelvis skett inom områden som LSS (lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade).
– För Ulricehamns kommun innebär det totalt sett ökade kostnader med cirka 40 miljoner kronor, till följd av frysta statsbidrag samt ökade uppgifter för kommunerna, säger Matthias Nordgren (S), ledamot i kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun.
Han har tillsammans med partigruppen arbetat fram ett underlag som alltså nu mynnar ut i en namninsamling som startar i dag.
– Vi känner inte till att något liknande görs någon annanstans. Samtidigt är det vår förhoppning att detta får spridning, säger Matthias Nordgren.
Hur länge namninsamlingen kommer att pågå har inte bestämts. Klart är att protesten med namnunderskrifterna kommer att skickas in till regeringen.
Parallellt med namninsamlingen bjuder Socialdemokraterna in övriga partier i Ulricehamns kommun till ”prestigelösa och seriösa samtal om Ulricehamns framtid”.
– I kommunpolitiken i dag finns redan ett etablerat klimat av samförstånd. Jag tror därför att det finns förutsättningar för en diskussion, säger Matthias Nordgren.
Är det inte att göra det lite väl enkelt för sig genom att skylla kommunens dåliga ekonomi på regeringen?
– Här handlar det om så stora ekonomiska effekter att det inte är fråga om att skylla ifrån sig. Visst finns även ett lokalt ansvar för vilka prioriteringar som görs.
– Men i denna frågas finns förutsättningar till god uppslutning runt namninsamlingen. När till och med borgerligt styrda SKL (Sveriges kommuner och landsting) vädjat till regeringen att följa finansieringsprincipen så talar det för att vi kan samla ett brett stöd bakom kravet.
– Även för dem som inte har S-sympatier är det möjligt att kritisera den här delen av regeringens politik utan att svika den blåa färgen, säger Matthias Nordgren.Kommentarer

 • Åsiktsregistrering

  Ska Socialdemokraterna börja med åsiktsregistrering igen?


 • prioriteringar

  Vad kostade fotbollsplanerna som ska hålla kvar uifk i allsvenskan? Vad kostar en eventuell ny ishall för vårat elitserie-lag i hockey?
  kan det vara så att Ulricehamn borde dra in lite onödiga utgifter innan det gnälls på regeringen?


 • Kanske dags ?

  Att förbruka mer pengar än det finns i plånboken och dessutom använda pengarna till sådant som inte är nödvändigt det slutar oftast med att man blir skuldsatt eller går i personlig konkurs. Nu ser det ut som om våra förtroendevalda gjort just detta. Kanske dags för Lyxfällan att komma till kommunen ?Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive