Nya Ulricehamn vill prioritera kärnverksamheterna

Nyheter Artikeln publicerades

Vård, skola och omsorg är huvudfrågorna för Nya Ulricehamn. De har inget färdigt partiprogram, men säger att de vill göra kommunen bättre.

Nya Ulricehamn kallade till presskonferens under gårdagen för att berätta mer om vad de vill föra för politik, något som de var väldigt förtegna om när partiet offentliggjordes förra veckan. Ingen i partiet har politisk bakgrund utan kallar sig vanliga medborgare. Det är något som de ser som en styrka eftersom de vill ha en bra dialog med kommunens invånare.
– Vi har en tanke om att vi vill ha människan i centrum, så känner vi att det inte riktigt är i dag, säger partiets Mats Bogren.
Initiativtagaren Mikael Levander, som även är partiets ordförande, förklarar att de vill ha kontakt med medborgarna och vara öppna för insyn.
– I dag fattas en del beslut över huvudet utan att man pratar med folk. Vi vill ta vara på det samhällsengagemang som finns, det är till exempel många som skriver insändare, säger Mikael Levander.
Nya Ulricehamn vill satsa på lokala sakfrågor och göra Ulricehamn bättre, men säger sig inte ha någon mirakelkur för hur det ska gå till. Men klart är att de vill satsa mer på kärnverksamheterna skola, vård och omsorg, och inte bara prioritera centralorten utan hela kommunen.
– Framförallt måste kärnverksamheterna få kosta för att uppnå kvalitet, säger Mats Bogren.
Varifrån pengarna ska komma har de inte bestämt ännu. De vill se över vilka verksamheter det går att plocka pengar ifrån, och kan även tänka sig att höja skatten ifall det skulle vara nödvändigt.
– Vi kan säga en sak, att vi kommer inte sänka skatten. Ser man att pengarna går till bra kvalitet är de flesta beredda att betala för det, säger Mats Bogren
Något färdigt partiprogram finns inte heller i dagsläget, anledningen menar de är att de först måste ha en dialog med kommunens medborgare. Men som exempel på en sakfråga de vill prioritera nämner de statliga bidrag till skolor.
– De är oftast inte helt öronmärkta, där måste vi ha styrning så att de verkligen går till det som var tänkt, säger Mats Bogren.
Partiet motsätter sig blockpolitik och vill inte definiera sig som varken höger eller vänster. Eventuella framtida samarbetspartier är därför inget de diskuterat ännu.
– Vi har inte funderat över det, men jag tror att de andra partierna kommer att söka upp oss, säger Mikael Levander.
Hur det kommer gå i valet är förstås för tidigt att säga, men de är övertygade om att de kommer finnas representerade i kommunfullmäktige till hösten.
– Vi tror att det kommer gå bra. Det är inte frågan om ifall vi kommer in, utan hur många mandat vi kommer få, säger Mikael Levander.