Ny analys av handel utanför centrum

Nyheter 2012-05-18 | Uppdaterad 2012-05-19

En handelsplats vid nya Ulricehamnsmotet kan göra att antalet arbetsplatser inom handeln i centrala Ulricehamn minskar.
Det befarar Anders Gidefjord, ägare av Majblomman fastigheter, som låtit göra en egen analys av effekterna av extern handel.


LäS MER


För några veckor sedan presenterade Ulricehamns kommun planerna på öppna för ett nytt handelscentrum vid Ulricehamnsmotet. Detta mot bakgrund av att Ica vill bygga en nya stormarknad där.
I anslutning till detta presenterades studien Handelskonsekvensanalys Ulricehamnsmotet, som HUI Research tagit fram. I den diskuteras konsekvenserna av en stormarknad med nämnda placering.
En av slutsatserna är att sällanköpshandeln i Ulricehamn skulle klara en sådan omställning. Antalet handelsanställda i Ulricehamn skulle också öka, enligt studien.
Men nu kommer alltså en motbild mot den bild som presenteras i handelsanalysen.
Det är Ove Krafft, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Göteborg, som på uppdrag av Anders Gidefjord, lämnar synpunkter på Handelskonsekvensanalysen. Han avfärdar flera av de slutsatser som HUI Research kommit fram till. Några exempel:
• Stigande bensinpriser i kombination med ökad miljömedvetenhet hos kunder gör att den föreslagna handelsstrukturen vid Ulricehamn kan komma att vara omodern redan innan den öppnat.
• En diskussion om framtida tekniska lösningar, exempelvis e-handel, saknas.
Av de två alternativ som läggs fram i HUI Researchs rapport är det alternativ som öppnar för en stormarknad plus volymhandel värst för Ulricehamns centrum, enligt Ove Krafft.
– Då bygger man upp en stor konkurrent till dagens dagligvaruhandel i centrum. Det leder till att antalet besökare i centrum minskar dramatiskt, skriver Ove Krafft.
Enligt honom kommer en framtida stormarknad vid Ulricehamnsmotet att direkt konkurrera med flera sällanköpsbutiker i centrum. Det kommer även att hindra en utveckling av sällanköpsvaruhandeln i centrum.
– Detta tillsammans kommer att kunna slå mycket hårt mot centrumhandeln, enligt Ove Krafft.
Att sysselsättningen skulle öka till följd av den tänkta etableringen ifrågasätts också. Snarare kan nettoeffekten bli att det totala antalet arbetstillfällen minskar.
Detta om man tittar på antalet sysselsätta i förhållande till butikens omsättning. I externhandeln skapas ett heltidsarbete per två-fyra miljoner kronor i omsättning. I centrumhandel räknar man med att en miljon i omsättning ger ett heltidsarbete, enligt studien.Kommentarer

 • Bra!

  Mycket intressant. Nu blir det än mer klart att det kan finnas en dold agenda. Så här vid första anblicken ser det inte bra ut. Jag har till vissa delar läst den tidigare rapporten och inser nu att det är dags att ta en djupare titt i materialet från kommunen. Om det inte är sekretessbelagt förstås. Men som vanligt verkar det inte vara helt glasklara underlag i Svinar...förlåt Ulricehamn...


 • Utveckling eller stagnation

  Har Ove Krafft varit i Ulricehamn? Under många år har bensinpriset stigit men många hushåll i Ulricehamn har två bilar så att det skulle vara omodernt med ett köpcentrum utanför stadskärnan tvivlar jag på. Vi staden växa som gäller det att expandera mera, ett köpcentrum vid riks 40 är ett bra sätt. Låt centrumhandeln vara en del av det nya centrat så kan centrum också dra nytta av nyetablering. Att centrumhandeln skulle minska dramtiskt undrar jag om den kan? Den är redan dramatiskt liten.
  i ett samhälle som vill framtid måste utvecklingen gå genom expansion inte genom att slå sig till ro med det vi nu har.
  Så utveckla handelscentra vid vägen, det ger tillfällen till att ta paus och kanske också åka in i denna fina stad.
  Lars Johansson


 • Bitterhet

  När man läser Ingemar Basths inlägg går det aldrig att hitta något som är ens det minsta bra. Det är inte utan att man anar en viss bitterhet efter det sista valet när han blev förbikryssad av två andra herrar. Varför inte istället lägga sin energi på att försöka göra saker bättre istället gör att enbart leta fel och spä på det politikerförakt som finns? Nej Ingemar, använd dina kunskaper till något positivt istället för att prata om dolda agendor. Vad är det för fel på ett centralt bibliotek? Varför ska inte vi som bor i Ulricehamns kommun få handla mat till bra priser?

  Ingemar. Använd din energi till att utveckla kommunen istället för att bara sprida elaka rykten.


 • Kanske kan

  Det är möjligt att en etablering vid motorvägen faktiskt gynnar centrum och butikerna där.
  Den onödigt stora biltrafiken i centrum, runt om och kors och tvärs över Storgatan, den kommer sannolikt att minska. Bör inte det ge utrymme för ett fotgängarvänligare område? Kanske kommer det att kunna ge ett attraktivare centrum genom att besökare kan slippa mycket av trafiken i jakt på p-plats.

  Så till frågan om enskilda fastighetsägares intressen ska få styra centralortens utveckling. Det är som allt annat, åtskilliga investeringar är risktaganden, och man får själv ta konsekvenserna. Vi som bor här har inte åtagit oss något garantiansvar! Kanske kan butikshyrorna i centrum pressas ner till följd av den perifrifera satsningen. Kanske gynnar det de lokala handlarna mycket bättre än ett etabelringsförbud? Kanske kan centrum bli mysigt och locka kunder och sällskapliga Ulricehamnare.


 • Allt är bra eller hur...

  Politikerförakt förtjänar de som inte gör som de säger. Jag gör som jag säger och läser på mina läxor tämligen noga det är synd att inte fler gör det.
  Kan undras om "en som tröttnat" tycker skolfrågans hantering är lysande.
  Att de demokratiska processerna är bra i kommunen då vissa verksamheter gynnas andra får dra det korta strået.

  Men visst är det väl t.ex underligt att en rapport som innehåller ett antal fel och brister hyllas och används som beslutsunderlag?

  Tydligen inte enligt "en som tröttnat"...jag kritiserar för det finns snart ingen opposition i den här kommunen...har inte en som tröttnat märkt det? Skyglappar av tack! man får väl hoppas att en som tröttnat inte är så trött att skyglapparna blir kvar,,,men man vet aldrig...

  Jag står dessutom med mitt namn vad gör du?


 • Förvåningen slutar aldrig.

  Jag tror att många av de kommuninnevånare som bor utanför tätorten handlar i exempelvis Falköping, Borås, Jönköping. Om det kom till ett stort centra vid det nya motet tror jag att flera av dessa kommer att handla där. Många av oss som bor i södra änden av kommunen hanlar dagligvaror i Tranemo. Varför kan man undra !


 • Löfte

  Lovade just mig själv att aldrig rösta på eller något som är i närheten av Ingmar Basth parti eller intressen, vilken negativ människa.

  Blir det ett köpcentrum kommer jag sluta åka till Borås


 • Öppen och ärlig

  Varför försöka förtala Ingemar Basth? Han tycks ju vara något så ovanligt som en öppen och ärlig politiker. Sådana borde vi istället vilja ha fler av. 100% av alla i KF och KS vore väl rimligt.

  Att alla inte delar Basths uppfattningar är ju helt normalt i den lokala demokratin.
  Men man ska inte kasta skit anonymt. Vilka skäl kan finnas att inte våga stå för sådana präktiga påhopp?


 • Negativ eller ej...

  Det intressanta är att det egentligen inte pratas om ett köpcentrum i första hand utan om en flytt av en ICA-butik. Kan undras om Mikaela Eriksson har läst grundmaterialet? Att ha ett kritiskt förhållningssätt innebär att man vill ha en bra grund för att ta ställning, vilket inte är detsamma som att konsekvent vara negativ. Tyvärr är det ofta dåligt underbyggda beslut och väldigt sällan väl genomlysta beslutsunderlag i de kommunala sammanhangen om man ser till helheten.

  Tror nu Mikaela att det enbart är positivt med en etablering i ett område som tidigare diskuterats i kommunen, då kom man fram till att det inte vore så lyckat? Varför är det så bra just idag? vad har ändrats och varför? Är inte det något man kan ifrågasätta? Tror Mikaela dessutom att Ulricehamn skulle få ett eget Knalleland eller A6? Jag är nog lite skeptisk efter att ha läst på läxan tämligen noga.


 • Våga vinn

  Flyttade till Ulricehamn för 2 år sedan och har följt denna lilla debatt på håll. För det första, vilken centrumhandel? Snälla ni, den finns inte. Lokaler som gapar tomma på sina ställen, eller är skyltade med smuts o skräp. Undantag finns självklart. Men måste säga efter att flyttat och bott i många städer, så är det synd på en så fin stad att det inte finns bättre utbud. Självklart ska ni våga satsa på ett köpcentrum! Då skulle jag sluta åka till Jönköping och Borås. Och det handlar inte om att det måste bli ett nytt A6 eller Knalleland. Det behöver inte vara enormt stort, bara kunna utöka utbudet för att göra det attraktivt att handla på hemmaplan. Se det inte som ett dödande av centrumhandeln, utan ett komplement!


 • Till Inflyttad

  Hej.
  Det märks att du är inflyttad. För du vet inte om att här i stan får man inte ändra på någonting. Allt ska vara som förut. Man får inte bygga nya hus, inte bygga idrottscentrum och absolut inte bygga ett köpcentrum!
  Då blir det ramaskri och världen går under.
  Förändring är det farligaste som finns, vet du inte det!?!
  Nej låt allt vara som det alltid har varit. Herregud det finns säkert folk som fortfarande är förbannade över att mjölkbudet inte kommer på morgonen och att det är asfalt på gatorna och inte gatsten.
  Kanske för säkerhets skull bör tillägga att detta inlägg är skrivet med ett visst mått av ironi...


 • Till "till inflyttad"

  Som varande en av de äldre originalinvånarna dristar jag mig till att yttra min samsyn med det "originalinvånare" beskriver.
  Hela stan är full av heliga kor. Hemmablind vet bäst. Modernisering är fördärv. Lokala företagare är viktigare än annat. Bilismen är nödvändig i centrum. Skolor är dyra och ett statligt tvång. Du ska inte yttra dig för du kommer utifrån. Vi har utrotat jantelagen.
  Med mera


 • Hoppas hoppas

  Jag hoppas politikerna vågar köra/fortsätta på inslagen bana, klart att vi/kommunen måste satsa.
  Lassalyckan, fotboll, ishall, skidor, nytt industriområde, nya bostadsrätter, bibliotek, nytt köpcentrum.

  Det är i en sådan här offensiv kommun jag vill bo.
  Allt var inte bättre förr och alla förändringar är inte till ondo.


 • Fel plats !

  Lägg alla nya etableringar uppe vid sophålan i stället, där man redan börjat röja plats för ändamålet! Där finns obegränsat med expanderingsmark och slår inte ut Ridskolan !


 • Till leve Ulricehamn

  Du glömde tyvärr skola, vård och omsorg i den nu så expansiva eran i kommunen. Där är det mest neråt. Så fantastiskt offensivt ser det inte ut i ett helhetsperspektiv. Men har man skygglappar så har man.Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive