Markägaren tjänar på vindkraften

Nyheter 2011-12-07 | Uppdaterad 2011-12-07

Just mer el som produceras med vindkraft, desto mer pengar tjänar markägaren där vindkraftverket står.


LäS MER


I bakvattnet av debatten om vindkraft nämns ersättningen till de markägare som upplåter sin mark till vindkraft som en faktor i sammanhanget.
Vissa menar att medan husägare får se marknadsvärdet på sitt hus sjunka då vindkraft byggs i närheten, får den markägare som upplåter sin mark för vindkraftverk ett rejält ekonomiskt tillskott.
Så vad får då den markägare som upplåter sin mark för vindkraft? Enligt Eolus Vind AB, som är aktuella med bygglovsansökningar i Ulricehamns kommun, varierar ersättningen.
– Ersättningen bygger delvis vad verket producerar i el. Vindkraftverkets placering är då ganska avgörande, säger Sara Wallemyr, som jobbar med försäljning vid bolaget.
Ersättningen till markägare från Eolus vind AB bygger på en procentsats av bruttoproduktionen av el. Schablonen som tillämpas ligger på fyra procent av bruttoproduktionen.
Till det kommer elprisets utveckling. Ju högre elpris, desto högre ersättning.
Omräknat i pengar kan det röra sig om cirka 100 000 kronor i ersättning per år, för ett normalstort vindkraftverk placerat i ett läge med bra vindförhållanden.
Några pengar betalas inte ut förrän vindkraftverket byggts och är i gång. Ersättning för markintrång kan dock betalas ut redan i etableringsfasen. Det rör sig då om ersättning för mark i det fall en tillfartsväg byggs. Ersättningsnivån ligger på cirka 10 kronor per kvadratmeter mark.
Huvudnyheter just nu

Motorer och musköter på Kulturarvsdag

Nyheter [Uppdaterad 2014-09-14]

Under söndagen arrangerades hundraårsjubiluem för vatten och avlopp samt Kulturarvsdagen nere vid hamnen. UT var där och tog bilder.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Mest läst på ut.se


Nyheter

Missa inte sommarbilagan

Med Ulricehamns Tidning lördagen den 7 juni följde en 56-sidig bilaga om det som händer i Ulricehamn och Tranemo i sommar.
Ur innehållet bland annat:
• Intervju med E-type inför Uport
• Mer dans i Kärragärde laa
• Glasgiganter på Glasets hus
• Läsarnas Bilder av kallbadhuset
• Stor kalender för sommarens händelser
Missade du sommarbilagan? Inga problem, den finns fortfarande att hämta på flera ställen runt om i Ulricehamn. Bland annat på UT:s redaktion.
Mycket nöje i sommar.
Erik Jullander
Nyhetschef, Ulricehamns Tidning